fbpx

Zoran Janković je lagal celotno župansko kampanjo: Gradnja kanalizacije skozi vodonosnik v Ljubljani je ekološka katastrofa!

Foto: STA

Nevladna okoljska organizacija Alpe Adria Green je v izboru najbolj neekološke osebnosti leta ta teden za zmagovalca črne liste za leto 2018 razglasila Mestno občino Ljubljana (Mol). Občina, ki se sicer ponaša s trajnostnim razvojem, je organizacijo “prepričala” s projektom gradnje kanalizacije velikega pretoka na vodonosniku. Ta ogroža pitno vodo, od katere je odvisnih 300 tisoč Ljubljančanov. Bo minister Leben preprečil ekološko katastrofo in ali bodo organi pregona sprožili postopke proti odgovornim, ki v projektu vidijo le osebne koristi?

Mol si “nagrado” zasluži za projekt kanal C0. V okviru tega projekta “gradi kanalizacijo velikega pretoka v vodonosniku od Broda do Ježice, ki je glavni (iz)vir ljubljanske pitne vode”, so opozorili v sporočilu za javnost.

Odziv pristojnih institucij je katastrofalen
Vodonosnik zagotavlja več kot 300 tisoč prebivalcem Ljubljane 90 odstotkov dnevnih potreb po pitni vodi. Mol je po njihovi oceni zavajala v vlogi za EU sredstva, molči tudi o potresni izpostavljenosti območja. V občini so “prevladali komercialni in pridobitni interesi nad javnim interesom varovanja vodnega vira in pitne vode”, so prepričani v Alpe Adria Green.

Deluje minister Jure Leben za Jankovićeve osebne interese? (Foto: STA)

Organizacija je že oktobra lani o dogajanju opozorila tudi ministra za okolje in prostor Jureta Lebna, glavno okoljsko inšpektorico Dragico Hržica, generalnega državnega tožilca Draga Šketo, v. d. generalne direktorice policije Tatjano Bobnar in varuha človekovih pravic. Zahtevala je takojšnjo zaustavitev sporne gradnje vodonosnika ter zaščito lastnikov zemljišč, ki so zaradi te gradnje ogroženi. Od vseh zgoraj navedenih sta se odzvala le varuh človekovih pravic ter Leben, ki je sicer organiziral sestanek na ministrstvu, katerega zapisnik pa v organizaciji še niso prejeli.

Kdaj bo prvi ukrepal?
Obrnili so se tudi na predsednika države Boruta Pahorja kot vrhovnega poveljnika obrambnih sil in zahtevali takojšnjo ustavitev del na kanalu C0 preko strateško pomembnega glavnega vodovarstvenega območja glavnega mesta države. Urad predsednika je predal zadevo v reševanje in ukrepanje ministrstvu za obrambo, a odgovora od nobene od omenjenih institucij ni bilo, poroča STA.

Država od nevladnih organizacij, ki delujejo v javnem interesu, zahteva vsakoletna poročila o delu in finančna poročila, ne glede na to, ali finančno podpre delo teh organizacij ali ne. “Politika, ki vodi državo, pa si pridrži pravico, ali bo na dopise in razne pripombe na osnutke uredb in zakonov nevladnih organizacij odgovorila ali ne,” so še kritični v Alpe Adria Green.

C. Š.

Komentarji so onemogočeni.