Zrelo za tožbo: Oštro nad portal Nova24 z neresničnim “preverjanjem dejstev”

Datum:

Bistvo novinarskega poklica je preverjanje informacij, saj z vsako objavljeno novico novinar zastavi svoje ime. Tega se na Novi24 izrecno držimo, zato je vsaka kritika oziroma izpostavljanje Nove24 kot neverodostojnega medija, ki širi dezinformacije nedopustna, sploh če ni upravičena. In točno taka, neupravičena, je bila objava na Facebooku s strani centra za raziskovalno novinarstvo Oštro, ki je eno naših novic označila za “neresnično”, čeprav to ni bila. Kaj takega je nesprejemljivo in zaradi morebitne nastale škode zrelo za tožbo.

Center za raziskovalno novinarstvo Oštro, ki ga vodi Anuška Delić, je eno od novic na našem portalu na Facebooku označilo kot neresnično in to popolnoma neupravičeno. Novica, da v bostonski otroški bolnišnici mladoletnim ponujajo odstranitev maternice oz. t. i. historektomijo, je resnična, o zakrivanju dejstev pa so pisali tudi tuji mediji. Glede na to, da se je Delićeva v sodelovanju z Meto (Facebookom) pri preverjanju dezinformacij zavezala k opravljanju dela v skladu z najvišjimi standardi, pričakujemo, da to dejansko tudi stori, saj je kaj takega nedopustno in zrelo za tožbo.

Bostonska otroška bolnišnica se sooča z valom negativnih reakcij zaradi svojega Centra za spolno kirurgijo, ki izvaja mastektomije pri najstnicah od 15. leta starosti dalje, prav tako se sooča tudi z ostrimi kritikami zaradi izbrisanega besedila na spletni strani bolnišnice, ki trdi, da lahko najstniki, stari 17 let (saj to še vedno ni polnoletni mladostnik), opravijo vaginoplastiko.  Na spletnem mestu bolnišnice je bilo še nedavno, 12. avgusta, navedeno, da “je pogoj za potrditev spola v bostonski otroški bolnišnici, starost 18 let, enako velja za faloplastiko ali metoidioplastiko in vsaj 17 let za vaginoplastiko“, sodeč po portalu arhivu The Internet Archive’s Wayback Machine, ki omogoča zajemanje, upravljanje in iskanje po zbirkah digitalne vsebine.

V spletnem arhivu je še vedno moč videti, da so bile trditve o izvajanju operacij na mladoletnih osebah resnične. (Foto: zajem zaslona)

To besedilo je bilo od takrat spremenjeno in sicer v naslednji stavek: “če želite biti upravičeni do potrditve spola v Bostonski otroški bolnišnici, morate biti stari vsaj 18 let za faloplastiko ali metoidioplastiko in za vaginoplastiko.” PDF o zahtevah glede primernosti za vaginoplastiko, ki je prej navajal: “V času operacije morate biti stari med 17 in 35 let,” je bil prav tako odstranjen s spletne strani “Izpolnjevanje pogojev za operacijo”.

Bostonska otroška bolnišnica je omenjene zahteve s svoje spletne strani umaknila, potem ko je profil Libs of TikTok izpostavil videoposnetke, ki jih je bolnišnica objavila na YouTubu o histerektomijah, ki potrjujejo spol. Bolnišnica je v izjavi za javnost vse očitke zavrnila, češ, da gre za dezinformacije, kar je bil pričakovan odziv, kot tudi izbris določenih trditev na njihovi spletni strani, piše National Review.

https://twitter.com/libsoftiktok/status/1557775959217950725?s=20&t=ZF9aPfi6vyENdCCLxd4VbQ

Histerektomija, ki potrjuje spol, je zelo podobna večini histerektomij, ki se zgodijo,” je dejala zdravnica, tudi ginekologinja, in zagovornica transpravic Frances Grimstead v videoposnetku, ki ga je odkril priljubljeni račun Libs of TikTok. “Sama histerektomija je odstranitev maternice, materničnega vratu – ki je odprtina maternice – in jajcevodov, ki so pritrjeni na straneh maternice.”

V marčevski študiji (A Single Center Case Series of Gender-Affirming Surgeries and the Evolution of a Specialty Anesthesia Team avtorjev Nelsona J. Aquina, Elizabeth R. Boskey, Stevena J. Staffa, Orena Ganorja, Alysona W. Cresta, Kristin V. Gemmill, Josepha P. Cravera in Bistra Vlassakova), ki jo je objavil Dnevnik klinične medicine, prav tako pa je bila pred tem odobrena s strani revizijskega odbora bostonske otroške bolnišnice, je med drugim zapisano, da je bil “Center za spolno kirurgijo (CfGS) v bostonski otroški bolnišnici (BCH) prvi pediatrični center v Združenih državah, ki nudi operacije prsi za potrjevanje spola, operacije za osebe, starejše od 15 let, in operacije na spolovilih za osebe, starejše od 17 let.”

Vir: zajem zaslona iz študije A Single Center Case Series of Gender-Affirming Surgeries and the Evolution of a Specialty Anesthesia Team

Med drugim pa je študija razkrila, da je CfGS med januarjem 2017 in avgustom 2020 opravil 177 operacij na prsih in da je bilo 36,7 odstotkov teh operacij na bolnikih, mlajših od 18 let, pri čemer je bil najmlajši star 15 let. V tem časovnem obdobju je opravil tudi 27 operacij na spolovilih, vključno s 5  operacijami vaginoplastike.

Je Facebook sploh verodostojen za preverjanje dezinformacij, ki jih sam prikriva?

Podjetje Meta, ki ima v lasti družbeni omrežji Facebook in Instagram, je zagnalo svoj program za preverjanje dejstev tudi v Sloveniji. Začel ga v sodelovanju s centrom za raziskovalno novinarstvo Oštro pod vodstvom Anuške Delič. Meta (Facebook) si sicer želi boja proti napačnim informacijam, ki se lahko širijo po njihovih omrežjih, vendar je tudi njihova namera vprašljiva, sploh, ko se spomnimo, da je celo sam ustanovitelj Facebooka še nedavno priznal, da je Facebook sodeloval pri “prikrivanju” informacij in dejstev o računalniku sina ameriškega predsednika Hunterja Bidna, da bi s tem vplival na izid volitev.

Prav tako je bil še nedavno Instagram, ki je prav tako v lasti Mete, pod drobnogledom irskega regulatorja za kršenje pravic zasebnosti, ki je ugotovil, da so bile kršene pravice otrok in Facebooku naložil 405 milijonov evrov kazni. Glede na to, da je prav Facebook postal organizacija, ki svoj vpliv informiranja izkorišča sebi v prid, ne bi čudilo, če bi pri tem sodeloval tudi sam center Oštro, sploh zdaj, ko ima to možnost.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...

Vlogo Tine Gaber in njenega bivšega v piramidnih shemah bo preiskovala policija

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje financiranje političnih strank,...