fbpx

Zunanji minister Anže Logar po štirih mesecih aktivne diplomacije institucionaliziral odnose z ZDA!

Minister za zunanje zadeve Anže Logar in sekretar ZDA za zunanje zadeve Mike Pompeo (Foto: STA)

Zunanji minister Anže Logar se na povabilo državnega sekretarja Združenih držav Amerike Michaela Richarda Pompea te dni mudi v Washingtonu z namenom nadaljnjega poglabljanja odnosov med Slovenijo in ZDA, zgodovinskima prijateljicama, strateškima partnericama in zaveznicama v NATO. 

“Z državnim sekretarjem @SecPompeo sva se zavzela za krepitev političnega sodelovanja med državama, kot tudi za nadaljnje poglabljanje varnostnega sodelovanja, dvostransko in v okviru #NATO. Slovenija utrjuje vlogo aktivne in privržene zaveznice,” je preko Twitterja sporočil minister Anže Logar in med drugim dodal, da po štirih mesecih aktivne diplomacije institucionaliziramo odnose z ZDA. “Po Franciji in Nemčiji od danes tudi z ZDA uradno vzpostavljen strateški dialog,” je bil jasen.

Minister Logar in državni sekretar Pompeo sta potrdila privrženost obeh držav izpolnjevanju zavezniških odločitev, predvsem glede delitve bremen. Gospodarsko sodelovanje med državama sta ocenila kot dobro, vendar z mnogimi neizkoriščenimi potenciali. Ameriška stran poudarja geostrateški pomen Luke Koper, s čimer se odpirajo priložnosti na področjih infrastrukture in logistike. Državi izkazujeta proaktivni pristop na področjih informacijskih in komunikacijskih tehnologij, digitalizacije in umetne inteligence.

Foto: Vlada RS

Ministra sta poudarila tesno sodelovanje obeh držav v regionalnih forumih, med drugimi v Pobudi Tri morja ter Partnerstvu za transatlantsko energetsko sodelovanje. Minister dr. Logar je izrazil polno podporo krepitvi transatlantskega partnerstva med Evropsko unijo in ZDA, ki se v spreminjajočih globalnih razmerah kaže še bolj potrebno kot prej. Po mnenju Slovenije je prioritetno tudi celovito sodelovanje pri soočanju s pandemijo covid-19 in njenimi posledicami.

Minister Logar je ameriškega sogovornika seznanil s pripravami Slovenije na predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021. V tej vlogi si bomo prizadevali za nadaljevanje tesnih odnosov med Evropsko unijo in ZDA. Po prepričanju Slovenije je leto 2021 čas za izvedbo Vrha med Evropsko unijo in ZDA. Ministra sta izmenjala poglede tudi na aktualne globalne in regionalne izzive, vključno z Zahodnim Balkanom, odnosi z Rusijo in Kitajsko ter razmerami na Bližnjem vzhodu.

Foto: MZZ

Pompeo čestital, da je Slovenija Hezbolah razglasila za teroristično organizacijo
Ameriški State Department je po srečanju Logarja in Pompea navedel, da so bili pogovori namenjeni tudi pomenu energetske varnosti in o tem, kako lahko civilno jedrsko sodelovanje okrepi strateške dvostranske odnose. Pri tem sta se navezala na pričakovan podpis memoranduma o ameriško-slovenskem jedrskem sodelovanju, ki bo podpisan v torek. “Državni sekretar Pompeo in minister Logar sta se strinjala o potrebi po usklajenem ukrepanju pri obrambi skupnih vrednot in interesov pred grožnjami s strani škodljivih akterjev. Sekretar Pompeo je prav tako čestital Sloveniji za uradno razglasitev Hezbolaha za teroristično organizacijo,” so še zapisali.

Logar se bo danes med drugim srečal še z ameriško senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa bo podpisal memorandum o razumevanju v zvezi s strateškim civilnim jedrskim sodelovanjem.

Nina Žoher