Zunanji minister dr. Anže Logar se je v okviru tridnevnega delovnega obiska v baltskih državah srečal tudi z belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko!

Zunanji minister dr. Anže Logar na delovnem obisku (Foto: MZZ)

Slovenski zunanji minister Anže Logar se te dni mudi v baltskih državah na delovnem obisku. V treh dneh se je sestal s svojimi kolegi iz Estonije, Latvije in Litve, zadnji dan, na obisku v Litvi, pa se je sestal tudi s predstavnico beloruske opozicije, Svetlano Tihanovsko. Poudaril je, da Slovenija spodbuja demokratizacijo političnih procesov v Belorusiji in se veseli korektnih volitev v prihodnje. “Držimo skupaj z državljani Belorusije!,” je bil jasen.

Slovenski zunanji minister Anže Logar, ki je v kratkem času svojega mandata postavil nove standarde za slovensko diplomacijo, se te dni mudi v baltskih državah na delovnem obisku. Zadnji dan, na obisku v Litvi, pa se je sestal tudi s predstavnico beloruske opozicije, Svetlano Tihanovsko, poroča slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve.

Obisk v Litvi in srečanje z belorusko opozicijsko voditeljico

Na srečanju s predstavnico beloruske opozicije je poudaril, da Slovenija spodbuja demokratizacijo političnih procesov v Belorusiji in se veseli korektnih volitev v prihodnje. Tihanovska je izrazila zadovoljstvo in hvaležnost, da se je lahko sestala s slovenskim vodstvom in izpostavila, da se veseli sodelovanja med državama v prihodnosti.

https://twitter.com/MZZRS/status/1318983429619318786?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1318983429619318786%7Ctwgr%5Eshare_3%2Ccontainerclick_1&ref_url=https%3A%2F%2Fnova24tv.si%2Fwp-admin%2Fpost.php%3Fpost%3D471569action%3Deditclassic-editor

Logarjev prvi obisk je bil pri estonskem kolegu, zunanjem ministru Urmasu Reinsaluju. Ministra sta se zavzela za okrepitev tako dvostranskega sodelovanja kot sodelovanja med državami članicami na področju digitalnih storitev, kar bo bistveno za čimprejšnje okrevanje evropskega gospodarstva po krizi zaradi covida-19. Slovenija in Estonija sta prijateljski državi in zaveznici znotraj Evropske unije in Nata, delita pa tudi številne podobne poglede na aktualna evropska in mednarodna vprašanja.

Logar in Reinsalu (Vir: MZZ)

V pogovoru sta se ministra zavzela za poglobitev sodelovanja med Slovenijo in Estonijo, predvsem v gospodarstvu in pri oblikovanju politik Evropske unije. Strinjala sta se, da mora Unija postati še enotnejša in odpornejša na nove globalne izzive. Izmenjala sta poglede na številne evropske teme, od konference o prihodnosti Evrope ter razprave o migracijah v povezavi s paktom za migracije in azil do prvega letnega poročila o stanju vladavine prava v Uniji, ki ga je Evropska komisija objavila konec septembra. Spregovorila sta tudi o Belorusiji in se strinjala o potrebi po čimprejšnjem in premišljenem odzivu EU.

Obisk v Latviji
Minister Logar se je včeraj na delovnem obisku v Republiki Latviji srečal z ministrom za zunanje zadeve Edgarsom Rinkēvičsem. Z gostiteljem se je pogovarjal predvsem o pomenu usklajevanja ukrepov za omejitev širjenja covida-19. Ministra sta se zavzela za skupen pristop Unije pri usklajevanju držav članic glede ukrepov, povezanih s pandemijo covida-19. Poudarila sta, da je pri tem treba upoštevati, da gre v veliki meri za vprašanja nacionalnih pristojnosti. Spregovorila sta o možnostih prehajanja državnih meja na način, ki bi v čim manjši meri prizadel življenje državljank in državljanov Evropske unije, pri tem pa omogočil nadaljnjo poslovanje podjetij.

Državi dobro sodelujeta tako v okviru Evropske unije in Nata kot v okviru drugih mednarodnih forumov. Slovenija in Latvija sta okrepili sodelovanje tudi v okviru pobude Tri morja. Ministra sta se strinjala, da je bil virtualni vrh pobude v začetku tedna v Talinu izjemno uspešen, predvsem zaradi krepitve Sklada pobude, v katerem bo Slovenija aktivno sodelovala. Pozitivni učinki sklada bi spodbudili infrastrukturne in druge projekte v regiji, kar bi pozitivno vplivalo na Unijo in soseščino.

Dr. Logar in Rinkevics (Vir: MZZ)

Na koncu se je minister Rinkēvičs ministru Logarju zahvalil za slovenski prispevek v okviru Natove misije “Okrepljena prednja prisotnost“, v kateri sodeluje od samega začetka. Junija 2020 je namreč dolžnosti prevzel že 7. slovenski kontingent z 49 pripadniki Slovenske vojske. Logar je v pogovoru izpostavil, da Slovenija pripisuje velik pomen sodelovanju pripadnikov Slovenske vojske v Natovi misiji. Sodelovanje v tej misiji med drugim predstavlja pomemben prispevek k izgradnji in usposobljenosti rodovskih enot Slovenske vojske, hkrati pa je pomemben prispevek h kolektivni obrambi.

Aleš Ernecl