fbpx

ZZB NOB trpi za trajno izgubo spomina: zavzema se za prepoved fašističnih in nacističnih simbolov, na komunistične pa ne le “pozablja”, temveč jih časti

Foto: STA/iStock/YouTube

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB) je predlagala, da bi v Sloveniji zakonsko prepovedali nošenje fašističnih in nacističnih simbolov ter onemogočili delovanje skupin s skrajnimi prepričanji, ki se brez zadržkov oblačijo v uniforme privržencev nacistične Nemčije. Vse bi bilo lepo in prav, če bi bili pri tem dosledni, saj v predlogu niso niti omenili simbolov komunistične Jugoslavije, katere režim je pokosil kar 570 tisoč ljudi, med katerimi je bilo največ političnih nasprotnikov, ki bi lahko tako ali drugače ogrozili ohranitev tega zločinskega totalitarnega sistema.  

Član predsedstva ZZB NOB Marjan Križman je bil tisti, ki je dal pobudo, ki jo je pred nedavnim sprejelo predsedstvo ZZB NOB. Za Mladino je povedal, da se je tako odločil, ker je v Sloveniji mogoče opaziti fašistična in nacistična gesla, neprikrito nošenje simbolov in uniform pristašev nacističnega režima. Pri tem je povsem “pozabil” izpostaviti problematiko nošenja komunističnih simbolov, povsem nemogoče si je namreč ogledati državno slovesnost, na kateri ni simbolov agresorske JLA.

Po Sloveniji je mogoče opaziti simbole totalitarizma
Prejšnji mesec so bili sprehajalci na Poljanski cesti v Ljubljani lahko ogorčeni, ko so na balkonu ene izmed večstanovanjskih zgradb videli izobešeno nacistično zastavo. Primer sicer ni osamljen, saj so se kljukasti križi v lanskem letu pojavili v Štepanjskem naselju in Idriji, pa tudi marsikje drugod po Sloveniji. Spomnimo tudi na dogodek izpred treh let, ko je mnoge voznike na cestišču vznemirilo terensko vozilo s koprskimi tablicami, na katerem je bil nacistični znak in napis “Arbeit macht frei”, ki je bil v času nacistične Nemčije postavljen pred koncentracijskim taboriščem Auschwitz, tako imenovano tovarno smrti. Glede pogostosti pojavljanja komunističnih simbolov pa seveda ni treba izgubljati preveč časa, saj je težko najti nekoga, ki jih še ni videl v živo ali pa na televiziji v rokah jugo nostalgikov, ki sem jim toži po starih časih.

Foto: YouTube

Nekatere evropske države bi nam bile lahko za vzgled
Ukrajina je zagotovo ena od držav, ki nam bi bila lahko za vzgled, saj je pred dvema letoma prepovedala uporabo komunističnih simbolov, imen, pesmi in propagando, ki predstavljajo komunistični in nacionalistični režim. Poljski parlament je lani sprejel Zakon o dekomunizaciji, ki je dal lokalnim oblastem eno leto časa za odstranitev vseh simbolov represivnega komunističnega režima iz javnega prostora.

Prepoved propagiranja komunističnega ali kateregakoli drugega totalitarnega sistema se nanaša na vse javne zgradbe, objekte, naprave in javno praznovanje komunističnih praznikov, ki spominjajo na ljudi, organizacije, dogodke ter datume, ki simbolizirajo represiven in avtoritaren režim na Poljskem med leti 1944 in 1989.

Foto: YouTube

Foto: iStock

V sosednji Italiji, kjer so že leta 1952 kriminalizirali poveličevanje fašističnega režima in propagando, nato pa tudi prepovedali kretnje, dejanja in gesla, ki so povezana s totalitarno ideologijo, so se zavzeli za dodatno zaostritev protifašistične zakonodaje. Poleg tega omenjeni predlog predvideva prepoved kakršnega koli razkazovanja fašističnih simbolov v javnosti, njihovo izdelavo in prodajo. V Sloveniji pa je celo nekaj posameznikov, ki prek spleta prodajajo nacistične zastave, ki jih izdelujejo, nadalje pa je mogoče kupiti tudi vrsto jugoslovanskih zastav.

Foto: Printscreen

Zakaj v Sloveniji ni sprememb v pravo smer?
Naša država gre v popolnoma obratno smer, saj kljub naporom največje opozicijske stranke SDS vladajoči ne želijo sprejeti resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, ki poziva k spominu na žrtve vseh totalitarizmov in k njihovi obsodbi. Stranka SMC kljub strinjanju s tem, da je resolucija v svojem temelju namenjena žrtvam totalitarnih režimov, tistim, na katere moramo ohranjati spoštljiv spomin, tistim, ki nas opominjajo na napake, ki se ne smejo ponoviti, ni naredila koraka naprej k temu, da nas bi usmerila na pot normalnosti in svoje nedelo opravičujejo s trditvami, da gre pri nameri predlagateljev le za zaostrovanje ideološkega boja. Neizpodbitno žalostno dejstvo, ki si ga mnogi ne želijo priznati, je namreč, da kljub 130.000 zunajsodno pobitih žrtev na slovenskem ozemlju za zločine proti človeštvu ni še nihče odgovarjal in to ni prav.

Foto: STA

Rov svete Barbare v rudniku Huda jama. (Foto STA)

V Nemčiji in Italiji, kjer sta fašizem in nacizem nastala, so totalitarna sistema prepovedali in edino prav bi bilo, da bi enako veljalo tudi za Slovenijo. A vendarle je pri tem nujna doslednost, zato bi bilo prav, da bi tudi pri nas z veliko mero kritičnosti naredili korak naprej tudi v primeru komunizma in s tem omogočili pot k spravi. Totalitarni sistemi so povzročili preveč smrti nedolžnih ljudi in njihovim sorodnikom povzročili gorje, ki ga enostavno ni moč prezreti. Zaradi tega je izjemno težko razumeti, kako lahko nekateri popolnoma pozabijo na morijo totalitarizmov in z nasmehom na obrazu z njihovimi simboli korakajo naokrog. Človek se opravičeno vpraša, kdaj je umrla empatija do umrlih in užaloščenih svojcev žrtev?

H. M.