Slovenske železnice se posodabljajo – stare vlake bodo zamenjali novi v vrednosti 169 milijonov evrov

Datum:

Slovenske železnice poročajo o dobrih poslovnih rezultatih, saj so ustvarili za 16 odstotkov več dobička, kupili bodo tudi nove potniške vlake v vrednosti 169 milijonov evrov.

                   

Nadzorni svet Slovenskih železnic se je na 29. redni seji seznanil s poslovnimi rezultati za leto 2017. Skupina Slovenske železnice je preteklo leto ponovno izboljšala rezultate poslovanja. Ustvarili so 516 milijonov evrov prihodkov, kar je 2,1 odstotka več kot leto prej, čistega dobička pa v višini 29 milijonov evrov, kar je 16 odstotkov več kot leto prej. Zmanjšali so tudi finančne obveznosti skupine Slovenske železnice, ki so so se leta 2017, v primerjavi z letom prej, zmanjšale za 36 odstotkov, na 89 milijonov evrov.

Nadzorni svet je podal tudi soglasje k pogodbi za nakup 25 novih potniških garnitur, z odložnim pogojem končnim soglasjem Slovenskega državnega holdinga, kar je v skladu z zakonom o ustanovitvi. Izbrani dobavitelj je podjetje Stadler. Vrednost ponudbe je bila 169 milijonov evrov.

Stare in počasne vlake bodo postopoma zamenjali novi. (Foto: STA)

Razloga za nakup novih vlakov sta starost sedanjih voznih sredstev in rast števila potnikov na glavnih železniških progah. Do leta 2023 nameravajo na Slovenskih železnicah prepeljati kar 20 milijonov potnikov letno, kar je 6 milijonov več kot leta 2017.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...