Slovenski jezik ima primarno vlogo pri ohranitvi naše kulture in identitete

Datum:

Evropska poslanka Patricija Šulin želi ob jutrišnjem prazniku državljanom in državljankam veselo praznovanje ter jih poziva, naj s ponosom razobesijo slovensko zastavo in tako počastijo dan kulture in Franceta Prešerna, avtorja slovenske himne. Z zakonom smo določili, da se bo izvajala zgolj 7. kitica Zdravljice, a Slovencem se je Prešeren “poklonil” predvsem z besedami “Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet,” ki so zapisane v 2. kitici. “Prav tako smo med redkimi narodi na svetu, ki ne ploskamo lastni himni,” je dodala evropska poslanka, ki podpira ploskanje ob himni, saj gre za izkazovanje nacionalne zavesti. 
 
Danes govori slovenski jezik manj kot 2,5 milijona ljudi, kljub temu pa je slovenščina v svoji vlogi in pomenu enakovredna preostalim evropskim jezikom, kar je po moji oceni največja vrednota in pridobitev za nas Slovence,” je dan pred slovenskim kulturnim praznikom dejala Patricija Šulin, ki bo s kolegi poslanci položila cvetje ob slovenskem spomeniku v Bruslju, na katerem je napisan verz Franceta Prešerna iz Zdravljice “žive naj vsi narodi”, ki je preveden v vse uradne jezike Evropske unije.  
sulin
                                                                                                                                      
“Jezik ima primarno vlogo pri ohranitvi naše kulture in identitete in prav po zaslugi jezika smo se dolga stoletja, kljub tuji nadvladi, obdržali kot narod,” je dodala poslanka v Evropskem parlamentu, ki je poudarila, da je bil France Prešeren velik domoljub, ki se nikoli ni odpovedal slovenski besedi in slovenskim ljudem, s svojimi deli pa je postal nacionalni simbol. Pred omenjenim spomenikom v Bruslju pa bo Šulinova pesniku v spomin prebrala pesem Kam?, ki sodi v čas, ko se je Prešeren začel odmikati od soneta k baladi in romanci.
Patricija Šulin
Patricija Šulin
 
Da obeležujemo slovenske praznike tudi v tujini, je izjemnega pomena, zato se bo Patricija Šulin 8. februarja udeležila tudi nastopa učencev slovenščine v Belgiji. Nastop se bo odvijal v prostorih slovenskega veleposlaništva, kjer bodo na ogled tudi likovna dela na temo kulturnega praznika, ki so jih pripravili učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Bruslju.  
M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Švedska: Dva Britanca v avtomobilu ustreljena in zažgana!

Več kriminala kot na Švedskem se zgodi le še...

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...