Slovenski lastniki nepremičnin in plovil od danes naprej lahko na Hrvaško

Datum:

Slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, lahko od danes prečkajo mejo in ob upoštevanju epidemioloških ukrepov obiščejo svojo lastnino. Hrvaški zavod za javno zdravje je v soboto objavil natančna navodila glede izjem in pravil ob odprtju mej za državljane EU, ki morajo na Hrvaško iz gospodarskih ali osebnih razlogov.

                   

Potem ko so v Zagrebu v soboto napovedali, da bodo omogočili vstop v državo državljanom Evropske unije zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov, je hrvaški zavod v soboto pozno zvečer objavil natančna navodila. Iz njih je razvidno, da lahko slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, svobodno prečkajo mejo.

Kot pogoj za vstop na Hrvaško morajo državljani EU med drugim predložiti bodisi dokumentacijo, ki se nanaša na lastništvo nepremičnine oziroma plovila bodisi povabilo poslovnega subjekta, zaradi katerega potujejo na Hrvaško. Policistom pa bodo morali povedati, kam so namenjeni, kje bodo bivali, koliko dni nameravajo ostati in jim pustiti telefonsko številko.

V okviru rahljanja ukrepov ni več predvidena 14-dnevna obvezna karantena, se pa morajo tisi, ki bodo prišli na Hrvaško, držati epidemioloških ukrepov, s katerimi jih bo seznanila policija ob vstopu v državo. Pomembno je, da imajo v prvih 14 dnevih bivanja čim manj stikov z drugimi, zunaj opravljajo najnujnejša dela, pri gibanju na prostem pa upoštevajo varnostno razdaljo oziroma nosijo zaščitne maske. Tujci si bodo morali dnevno tudi meriti temperaturo in se javiti najbližjemu epidemiologu po telefonu, če bo ta presegla 37,2 stopinje Celzija ali če bodo imeli simptome bolezni. Svojega bivališča naj v tem primeru ne zapuščajo, še svetuje hrvaški zavod za javno zdravje.

Pri slovenski policiji pa so danes za STA pojasnili, da slovenska stran ni spremenila odloka o prehajanju mejnih prehodov med epidemijo koronavirusa, kar pomeni, da se osebam ob vstopu v Slovenijo odredi sedemdnevna karantena. Za spremembo odloka je pristojno ministrstvo za zdravje, pa so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve. V okviru odloka sicer veljajo nekatere izjeme, med drugim za čezmejne dnevne delovne migrante, osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika v sosednji državi, tovorni promet, tranzitne potnike ter dvolastnike ali najemnike zemljišč, ki so državljani Slovenije, Avstrije, Italije in Madžarske.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj vse so do sedaj uspeli izvedeti o 20-letnem strelcu na Trumpa

20-letni strelec Thomas Crooks, ki je poskušal ubiti nekdanjega...

Magija gorskih jezer: Nagrada za trud in vztrajnost

Pot do gorskih jezer zahteva nekoliko več napora in...

Slovenski državljan nadlegoval deklico in grozil njenim prijateljem

V soboto popoldne se je ob jezeru pri Borovljah,...

36-letnik je med policijskim pridržanjem izgubil zavest in v bolnišnici umrl

V soboto ponoči so zaradi kršenja javnega reda in...