Slovenski liberalci v bran Titu

Datum:

“Kdaj bodo na zahodu spoznali, da so slovenske liberalne stranke, ki branijo komunistične zločine in komunistične diktatorje toliko liberalne,kot je Demokratična ljudska republike Koreja demokratična? @vonderleyen @ManfredWeber @guyverhofstadt @VeraJourova”, se je glasil zapis političnega analitika Mitje Iršiča na Twitterju, ki se je odzval na burno reakcijo stranke Gibanja Svoboda. Ti so namreč po omembi Tita in poklonu žrtvam fojbi na festivalu Sanremo takoj skočili v zrak, češ, da gre za “potvarjanje zgodovine”, zdaj pa nestrpno pričakujejo, kako se bo na to odzvala zunanja ministrica in ena izmed ponosnih naslednic komunizma Tanja Fajon.

Umetniški vodja festivala Sanremo Amedeo Umberto Rita Sebastiani – Amadeus je minuli konec tedna na slovitem festivalu, ki je potekal na Dan spomina v Italiji v svojem govoru omenil tudi spomin na  Tita in poklon žrtvam fojb. To je sprožilo alarm v stranki Gibanja Svoboda, njeni “titofilski” člani pa so takoj skočili v zrak, enako, če ne celo bolj buren odziv pa pričakujejo tudi od Ministrstva za zunanje zadeve, medtem, ko se je Tanja Fajon, kot pričakovano, že odzvala.

Umetniški vodja festivala Sanremo Amedeo Umberto Rita Sebastiani – Amadeus je minuli konec tedna na slovitem festivalu, ki je potekal na Dan spomina v Italiji v svojem govoru omenil tudi spomin na “maršala Tita in poklon žrtvam fojb”. To je sprožilo alarm v stranki Gibanja Svoboda, njeni “titofilski”« člani pa so takoj skočili v zrak, enako, če ne celo bolj buren odziv pa pričakujejo tudi od Tanje Fajon, ki se v tem trenutku na to še ni odzvala.

Omemba Tita sprožila buren odziv Svobodnjakov
Med festivalom Sanremo, so v petek, 10. februarja, Italijani obeležili dan spomina na žrtev povojnih pobojev ter množičnega odseljevanja italijanskega prebivalstva z območja Furlanije – Julijske krajine, Istre in Dalmacije po koncu druge svetovne vojne. Ob tem je Amadeus nekaj besed naklonil spominu na žrtve oziroma kot je dejal, »na tisoče naših sodržavljanov, ki so jih milice maršala Tita vrgle v fojbe in na eksodus stotisoče Italijanov, ki so morali zapustiti njihovo zemljo in imetje. To je sprožil buren odziv nekaterih članov iz Gibanja Svoboda, kar je bilo pričakovano. Enako burne odzive smo doživeli tudi ob slovenskih državnih proslavah, za katere so trdili, da gre za »pretvarjanje zgodovine«. Posebej glasna je bila vedno prav SD, samooklicanih ponosnih naslednikov morilcev, zato je vprašanje analitika Mitje Iršiča povsem na mestu, ko se sprašuje

Foto: Twitter

“Po pozivih mladih predstavnikov koroške veje avstrijske svobodnjaške stranke FPÖ pred deželnozborskimi volitvami, naj volivci z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko SPÖ in s tem ustavijo ‘slovenizacijo’ dežele, smo lahko nekaj dni kasneje v italijanskem Sanremu poslušali zaskrbljujoče potvarjanje zgodovine,” so zapisali v Gibanju Svoboda, piše N1. Trdili so, da gre za potvarjanje zgodovine in izkrivljanje zgodovinske realnosti in dogajanja, hkrati pa so kritizirali voljo Italije po neki enotnosti z ostalimi članicami EU – ravno zaradi po njihovem mnenju “izkrivljene zgodovine”.

Najbolj ostri so tisti, ki so najbolj krivi
In ko smo ravno pri omenjeni ponosni naslednici komunistov, spomnimo, da smo o fiojbah že pisali, o njih pa SO govorili tudi ugledni zgodovinarji. Eden takih je znani zgodovinar dr. Renato Podbersič ml. je v enem od svojih člankov zapisal, da “je potrebno poudariti, da se aretacije in umori niso dogajali na etnični ravni, ampak je bil odločilen ideološki, to je razredni pristop”. Čisto vsakič, ko se omenijo zgodovinska dejstva in so ta uperjena proti komunističnemu režimu in Titu, se oglasijo točni tisti, ki imajo največ masla na glavi.

Tako so se v vodstvu SD poklonili revolucionarju Borisu Kidriču. (Foto: FB)

Tako so se člani SD v preteklosti večkrat oglasili, za kar je ugledni zgodovinar dr. Stane Granda dejal, da so “prav oni najbolj ostri, saj so njihovi ljudje izvršili te poboje. Oni se na primer od Kraigherja niso nikoli distancirali, prav oni so glede tega najbolj na udaru. Mi, Slovenci, se kot narod nimamo kaj opravičevati za poboje, tudi se nima kaj opravičevati Republika Slovenija za to, pač pa se mora ta stranka opravičiti in se potrkati po prsih ter reči: mea culpa”, je takrat dejal.  Ob tem v Svobodi pričakujejo odločen odziv ministrstva za zunanje in evropske zadeve, ki ga vodi Tanja Fajon, medtem, ko se je ona sama v svojem – pričakovanem stilu – že odzvala in sicer je kot predsednica SD na strankarski spletni strani prav tako zanikala izpostavljena dejstva, češ, da to “ne prispeva h gradnji zaupanja med narodoma”.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....