Slovenski strokovnjak za mednarodno pravo: Putin ni samo vojni zločinec, ampak tudi bolnik in lažnivec

Datum:

Slovenski strokovnjak za mednarodno pravo dr. Miha Pogačnik se je odzval na zadnje navedbe ruskega predsednika Putina, da se bo Rusija morala v prihodnosti najverjetneje pogoditi glede Ukrajine oz. “skleniti dogovor”, da pa se počuti “izdano.” Izjava se je nanašala na nedavno izjavo nekdanje nemške predsednice Angele Merkel, ki je dejala, da so bili sporazumi iz Minska način, kako je zahod Ukrajini hotel dati čas, da okrepi svojo vojsko. A kot pravi Pogačnik, je izjava popolnoma deplasirana, saj je ruski predsednik očitno pozabil na kar nekaj zgodovinskih dejstev. 

“Putin ni samo vojni zločinec ampak bolnik in patološki lažnivec. Leta 1994 se Ukrajina odpove jedrskemu orožju v zameno za garancijo ozemeljske nedotakljivosti. Putin se na to podela in zavzame Krim. Potem se podela še na sporazum iz 2015 – Minsk – in prizna Doneck in Lugansk. Rusija izdana?!,” na spletu zapiše dr. Pogačnik.

Pogačnik je Putinovo izjavo v nadaljevanju spletne objave šaljivo primerjal z nemško invazijo na Sovjetsko zvezo: “Bili smo izdani, zato sem se odločil za operacijo Barbarossa.”

Napačna interpretacija izjave?
Izjavo Merklove je sicer mogoče razumeti tudi povsem drugače. Angela Merkel je namreč še do nedavnega zagovarjala svojo politiko tesnega gospodarskega sodelovanja med Rusijo in njeno državo, ki je Nemčijo spravilo v sila neugoden položaj. Zaradi izpostavljenosti in vzvodov moči, ki jih je imela Rusija v Nemčiji, je bil odziv le-te na invazijo sila mlačen. Politični konsenz, ki je zagovarjal to tesno povezanost med državama, zoper katero so svarile številne zaveznice, med drugim tudi ZDA z Donaldom Trumpom na čelu, se je to leto prelomil, s tem pa tudi del njene politične zapuščine. Zato je veliko verjetneje, da skuša sedaj Merklova rešiti svojo zapuščino, tako da se post festum priključi novi politični normalnosti. Ker prijateljstvo z Rusijo ni več aktualno, morajo to neaktualnost odsevati tudi njena pretekla dejanja.

Putinova interpretacija besed nekdanje nemške kanclerke seveda še najbolj koristi Putinu, ki skuša na tak način upravičiti silno škodo in izgubo življenj, ki jo je v vojni z Ukrajino utrpela ruska vojska.

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel (Foto: epa)

Kako bi lahko bil videti mirovni dogovor z Rusijo
Malo pred Putinovo ugotovitvijo, da je bila Rusija izdana, pa je National Interest (publikacija, ki jo izdaja ameriška nevladna organizacija Center za nacionalni interes, njen ustanovitelj je bil Nixon), objavila informacije o domnevni mirovni pogodbi, s katero naj bi se Ukrajinci strinjali, posredovana pa naj bi bila tudi Rusom. Osnovna določila pogodbe zapovedujejo popolno prekinitev sovražnosti, moratorij za vstop Ukrajine v Nato za sedem let, vzpostavitev 100-kilometrske varnostne cone, ki bi tekla vzdolž ukrajinske meje z Rusijo in Belorusijo, nevtralnost Krima, zahtevo, da ruska mornarica zapusti Črno morje in imunost Putina ter znotrajruske strukture moči pred sodnim preganjanjem. V Nationalinterest sicer navajajo, da je Putin ponudbo zavrnil, tako da je še naprej nadaljuje z bombardiranjem ukrajinske civilne infrastrukture.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...