Smodej iz afere Fotopub si je prislužil novo kazensko ovadbo

Datum:

Marsikdo se še verjetno zelo dobro spomni afere Fotopub, ki je lani pretresala javnost. Po pričevanjih anonimnih žrtev naj bi umetnik Dušan Josip Smolej spolno zlorabil več oseb. Potem ko so osrednji mediji skušali čim bolj omiliti razsežnost afere znotraj kulturne srenje, pojavljali pa so se očitki o tem, kako počasi se preiskovanje zadeve odvija, pa najnovejše informacije sedaj kažejo, da se je Smodej pričel vedno bolj zapletati. PU Ljubljana je namreč zaradi goljufij zoper Smodeja podala kazensko ovadbo. 

Afero Fotopub o spolnem nasilju Josipa Dušana Smodeja so na Instagramu profila Proti nasilju Dušana Smodeja sprožila anonimna pričevanja žrtev. Smodej je novomeški kulturnik in tudi zastopnik Fotopuba, kjer naj bi se dogajale spolne zlorabe. Skupaj s svojimi pomočniki naj bi z uporabo droge za posilstvo na kletnih zabavah spolno zlorabljal mlada dekleta.

Kmalu po tem, ko je udarila afera, je Slovenijo pretresla vest, da je samomor storil znan slikar Roman Uranjek. Takoj so se pojavile špekulacije, da je smrt morda neposredno povezana z afero Dušana Josipa Smodeja. Uranjek si je namreč vzel življenje 24 ur po prvi objavi in posledično izbruhom omenjene afere v medijih. Uranjek naj bi bil tudi mentor Dušana Smodeja, skupaj sta prirejala nekatere galerije in razstave, prav tako pa tudi zloglasne zabave.

Oktobra lani so ljubljanski kriminalisti zaključili preiskavo, januarja pa je nato tožilstvo na ljubljanskem okrožnem sodišču vložilo zahtevo za “kazensko preiskavo zoper enega osumljenega zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja hude telesne poškodbe na škodo dveh oškodovank ter kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi ali postopkov v športu”. 29. maja je sodišče uvedlo preiskavo, poroča Žurnal24 in dodaja, da ta še ni zaključena.

Afera Fotopub: Ministrica za kulturo Asta Vrečko: na prvi fotografiji skupaj z Dušanom Smodejem, na drugi desno z Romanom Uranjekom. (Foto: družbena omrežja)

Ljubljanska občina med oškodovanci
Poleg vsega se Smodeju očita goljufijo s premoženjem. Društvo za sodobno kulturo Fotopub se je pri izvajanju projektov napajalo iz javnih sredstev. Dobrih 130 tisoč evrov se je namreč od leta 2006 do lani steklo na transakcijski račun društva. Med plačniki se je znašla tudi Mestna občina Ljubljana, ki je po navedbah medija od leta 2019 sofinancirala izvajanje štirih projektov Fotopuba. Tri projekte so izvedli skladu s pogodbenimi določili, ne pa tudi zadnjega. V zaključnem poročilu Slovenskega pasijona ali Krsta na Triglavu, projekta, ki je potekal v koprodukciji z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, namreč s strani Smodeja niso bila predložena vsa potrebna dokazila o plačilu stroškov. Iz tega razloga so na MOL sprejeli odločitev, da zahtevajo vračilo sredstev v znesku 4 tisoč evrov.

PU Ljubljana podala kazensko ovadbo
Smodeju se ravno tako očita tudi neplačevanje najemnin za stanovanja v bližini Fotopuba. Žurnal24 navaja, da naj bi šlo za kar več deset upnikov. Sicer se je končala tudi policijska preiskava za kaznivi dejanji, povezani z nenamensko porabo javnih sredstev. S policijske uprava Ljubljana so namreč javili naslednje: “Policijska uprava Ljubljana je na okrožno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj goljufije po 211. členu kazenskega zakonika.” Smodeju s tem grozi zaporna kazen.

Marsikdo se ga je odrekel
Potem ko je Smodej za javno televizijo vse obtožbe zanikal, priznal je namreč svoja deviantna spolna nagnjenja, se je iznenada pričelo pojavljati vedno več tistih, ki so pričeli odrekati poznavanje s Smodejem (med drugim tako Luka Mesec, ki se je ob eni izmed priložnostih mudil v prostorih Fotopuba, kot tudi Asta Vrečko, s katero je imel Smodej intervju), čeprav gre za vidnega predstavnika kulturne elite. Marsikdo je tedaj očital, da se vse skupaj počasi odvija, da se ne bi drezalo v prepletene povezave v kulturni srenji. A, kot kaže, se počasi stvari le razpletajo. A seveda bo treba še počakati, kako se bo odvijala sodna preiskava o spolnem nasilju. Nihče si verjetno ne želi, da bi spolno predatorstvo v primeru, da ga bo mogoče podpreti z dokazi, ostajalo nekaznovano.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...