Home Sproščeno Univerzum So presladki kosmiči krivi za nezbranost otrok?

So presladki kosmiči krivi za nezbranost otrok?

2
So presladki kosmiči krivi za nezbranost otrok?
Foto: iStock

Ameriška organizacija Environmental Working Group (EWG) je v svojem poročilu objavila zaskrbljujoče podatke o vsebnosti sladkorja v otroških kosmičih, ki jih lahko dobimo tudi na naših prodajnih policah. Nekateri ga vsebujejo celo toliko kot slaščice in nikakor niso zdrav obrok za zajtrk.

Različne vrste kosmičev, med njimi hrustljave čokoladne kroglice in blazinice, ki so na voljo v barviti embalaži z otroškimi motivi, so nedvomno med otroki zelo priljubljene. Starši se navdušujejo nad njimi zaradi preproste priprave, pa tudi ker imajo po zagotovilih proizvajalcev dodane tudi vitamine in minerale. Vendar pa kosmiči nikakor niso zdrav obrok.

Ni nujno zdravo, vse kar je dobro (Foto: iStock)
Ni nujno zdravo, vse kar je dobro (Foto: iStock)

Ameriška organizacija Environmental Working Group je vzela pod drobnogled 1556 vrst kosmičev različnih proizvajalcev, ki so v prodaji na ameriškem tržišču. Njene ugotovitve so zelo zaskrbljujoče.

Dve čajni žlički in pol sladkorja na porcijo kosmičev
Ugotovili so, da kosmiči za otroke v primerjavi s kosmiči za odrasle vsebujejo veliko več dodanega sladkorja, celo več kot 40 odstotkov. Med 181 vrstami otroških kosmičev, ki so jih ocenjevali, ni bilo niti ene vrste brez dodanega sladkorja. Veliko jih je v povprečju vsebovalo celo dve čajni žlički in pol na porcijo, kar je več od tretjine priporočljive dnevne količine. Le 10 vrst jih je vsebovalo eno ali manj kot eno čajno žličko sladkorja na porcijo. Nekaterim vrstam je bilo dodanih celo do šest različnih vrst sladkorja, vključno z žitnim sirupom ali grozdnim sladkorjem. Povrhu jih je veliko vsebovalo tudi nenasičene maščobe, zelo malo pa je jih je bilo iz polnozrnatih žit.

Sladkor povzroča odvisnost
Študije so pokazale, da imajo otroci, ki za zajtrk uživajo živila s preveliko vsebnostjo sladkorja, v šoli več težav, med drugim z zbranostjo, pogosteje delajo napake pri nalogah, imajo manj energije. Znano je, da sladkor povzroča odvisnost, kar ima za posledico, da vedno pogosteje želijo uživati živila, ki ga vsebujejo. Prav tako so dokazani njegovi škodljivi učinki za zdravje, saj med drugim povzroča debelost, težave z zobmi, bolezni srca in ožilja.

Raziskovalci EWG so v študiji ponovno pregledali 84 vrst kosmičev za otroke, ki so jih ocenjevali pred štirimi leti. Ugotovili so, da je le peščica proizvajalcev v tem času zmanjšala vsebnost dodanega sladkorja, večina kosmičev pa ga še vedno vsebuje preveč. Celo tisti, katerih kosmiči so bili uvrščeni na seznam desetih z največjo vsebnostjo – prav na vrhu je blagovna znamka Kellogg`s –, niso ničesar storili v tem pogledu.

Najboljši so doma pripravljeni polnozrnati kosmiči s sadjem
Da so kosmiči med otroki zelo priljubljeni, priča podatek, da jih med ameriškimi otroki kar 46 odstotkov med 2. in 6. letom redno uživa za zajtrk in so poleg sladkih pijač, bonbonov, piškotov in sladoleda med najpogostejšimi viri sladkorja. Strokovnjaki zato staršem svetujejo, naj izbirajo kosmiče z nizko vsebnostjo dodanega sladkorja (ne več kot 4 g na porcijo), še bolje pa je, da jih pripravljajo kar sami iz polnozrnatih žit, oreščkov in sadja.

T. P.