Sojenje nekdanjemu bolničarju iz Auschwitza v četrtem poskusu

Datum:

Včeraj se je pričelo sojenje nekdanjemu bolničarju zloglasnega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz Hubertu Zafki, ki je kot nekdanji esesovec sodeloval pri masovnih umorih. Sojenje je bilo zaradi zdravstvenih razlogov prestavljeno že trikrat, nazadnje je zdravnik kot razlog za odložitev navedel, da ima obtoženec samomorilska nagnjenja in da trpi zaradi hudega stresa in visokega pritiska.

Sojenje proti Hubertu Zafki na sodišču v  Neubrandenburgu se je pričelo zaradi obtožbe, ker naj bi v kampu smrti sodeloval pri ubijanju 3.681 ljudi. Nacisti so v času Hitlerjeve Nemčije v  Auschwitzu ubili okrog 1,1 milijonov ljudi, od tega večinoma Judov. Obtožnica zajema časovno obdobje od 15. avgusta do 14. septembra 1944.

Vloga Zafke v Auschwitzu
Na podlagi obtožnice naj bi Zafka nekaj tednov poleti 1944 delal kot bolničar v zdravstveni enoti koncentracijskega taborišča. Obtoženec ostro zanika vse obtožbe in trdi, da je pri svojem delu zgolj skrbel za ranjene vojake in člane SS-a. Tožilci trdijo, da se je Zafka podobno kot drugi stražarji SS-a dobro zavedal funkcije zloglasnega kampa kot prostora za masovno ubijanje.

Glede na obtožnico naj bi med tem, ko je bil on tam umrlo več tisoč ljudi. V istem času je bila v kamp pripeljana tudi mlada judovska deklica Anna Frank, ki je bila nato premeščena v kamp Bergen-Belsen, kjer je tudi umrla.

Bodo ostali nacisti tudi obsojeni?
V juniju je nemško sodišče obtožilo nekdanjega stražarja Auschwitza Reinhold Hanninga, ki je bil pri svojih 94ih letih obsojen na pet let zapora, ker je sodeloval pri umoru najmanj 170.000 ljudi. Vendar je bila prejšnji petek oproščena 92-letna Helma M., ki je kot radijska operatorka SS-a pripomogla k umoru 260.000 ljudi.

Z vsakim letom je vedno manj možnosti za obsodbo zadnjih preživelih nacistov, saj so ti že v devetdesetih letih.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...