Šokantna ugotovitev preiskovalnih novinarjev: Kako je hrvaški prevarant prevaral samo smrt!

Datum:

Hrvaški raziskovalni novinar spletnega portala Dnevno.hr Marin Vlahović, s katerim je avtorica tega prispevka sodelovala že večkrat, se je dokopal do uradnih dokumentov obdukcije “umrlega” Mira Ćalušića, ki zgodbo o smrti obsojenega oderuha postavi na laž.

Uredništvo Demokracije je pridobilo dokument, to je zunajsodno ugotovitev in mnenje, kjer forenzični strokovnjak za informatiko, telekomunikacije in biometriko (celoten dokument ter ime in priimek forenzika sta znana uredništvu) ugotavlja: “V skladu z ugotovitvami v tem poročilu imam naslednje mnenje: S primerjavo elementov slike obraza na ravni ušes in oči zaključujem, da gre skoraj gotovo za eliminacijo, torej je mogoče sklepati, da obstaja verjetnost, da fotografija obraza osebe z obdukcije ne pripada fotografiji obraza osebe, posnete v sodni dvorani, za katero pa je nedvomno mogoče trditi, da pripada Miru Ćalušiću.

Kdo je Miro Ćalušić?
Na dan svoje smrti, 14. marca 2018 je bil Miro Ćalušić na rdeči tiralici Interpola. Čalušić je namreč s pollegalnimi sredstvi prišel do velikega premoženja, zaradi goljufije pa je pristal na sodišču. Spomnimo: Mira Ćalušića so aretirali januarja 2013 zaradi suma, da je dajal oderuška posojila, šele julija 2017 pa je bil nepravnomočno obsojen. Obsojen je bil zaradi oškodovanja (približno 30 milijonov kun) 20 državljanov, saj jim je zaračunal nesorazmerno visoke obresti. V skladu s sodbo je moral vrniti 27,8 milijona kun nezakonitega zaslužka, na zagrebško okrožno sodišče pa je bila vložena pritožba. Julija 2017, ko je bil Ćalušić obsojen na šest let in tri mesece zapora, so mu takoj po obsodbi zaradi begosumnosti odredili pripor. Ker se ni pojavil v Remetincu, kjer naj bi počakal na pravnomočnost postopka, je občinsko kazensko sodišče v Zagrebu zanj izdalo tiralico.

Miro Čalušić

Po nesreči “smrt”
14. marca 2018 pa smo v hrvaških časopisih brali: “Včeraj ob 18.20 se je zgodila prometna nesreča z manjšo škodo na avtocesti Livno−Tomislavgrad, pri čemer sta bila vpletena M. B. (32) iz Zenice, ki je vozil tovorno vozilo, in M. Ć. (40) iz Tomislavgrada, ki je vozil avtomobil golf.” In še: “Ob 2.05 so uslužbenci Policijske postaje Tomislavgrad prejeli prijavo dežurnega zdravnika Zdravstvenega doma Tomislavgrad, da je bila tja pripeljana oseba, ki je umrla na poti do zdravstvenega doma. Uslužbenci PP Tomislavgrad so prišli na kraj dogodka in ugotovili, da gre za osebo M. Ć., ki je bila udeležena v prometni nesreči. M. Ć. je po nesreči, ki jo je preživel brez poškodbe, prišel domov, kjer je takrat bival, in mu je postalo slabo. Poklicali so reševalno vozilo, ki je M. Ć. prepeljalo v zdravstveni dom Tomislavgrad. Ko so ga pripeljali tja, M. Ć. ni kazal več znakov življenja.” Mediji so kmalu nato pisali, da je M. Ć. ena najbolj iskanih hrvaških oseb, takrat 40-letni obsojenec Miro Ćalušić.

Kaj pravijo dokumenti obdukcije?
S tem pa zgodba še ni končana. Hrvaški novinar spletnega portala Dnevno.hr Marin Vlahović se je dokopal do podatkov, to je uradnih dokumentov obdukcije “umrlega” Ćalušića, ki zgodbo o smrti obsojenca postavijo na laž. 5. marca letos omenjeni portal piše: “Papirologija se rešuje v Bosni in Hercegovini, a truplo se naslednji dan premesti na Hrvaško. Po naših informacijah policistov med prevozom in zapiranjem krste ni bilo, cariniki pa so papirje samo pregledali. Ob tej priložnosti naš portal ekskluzivno objavlja korespondenco med pisarnama Interpola v Zagrebu in Sarajevu. Del dopisovanja so tudi obdukcijski izvidi specialista patologa Amirja Spahića. Ta izkušeni patolog je namigoval, da gre za nasilno smrt ‘naključne ali samomorilne narave'”. On ni našel nobenih poškodb, ki bi vzbudile sum, da jih je povzročila druga oseba ali da so posledica prejšnjih poškodb na truplu poškodovane osebe. Prav tako na podlagi zunanjega pregleda trupla dr. Spahić ugotavlja, da je vzrok smrti “naključna ali samomorilska zastrupitev z opojno snovjo oziroma z zdravili”.

Logično je, da so med pregledom odvzeli tudi vzorec krvi, vendar rezultati laboratorijskih ugotovitev niso znani. Tako Vlahović za omenjeni portal razkrije še eno “napako” dr. Spahića pri obdukciji trupla, ki naj bi bil Ćalušić: “Z obdukcijo se je potrdila tudi druga nelogičnost te smrti, ki postavlja pod vprašaj identiteto umrle osebe. Miro Ćalušić je trpel za rakom testisov. Imel je operativni poseg, med katerim so mu odstranili testis in ga nadomestili s protetiko. Toda pri obdukciji dr. Spahića, ki je izredno podrobna, ni omenjenih nobenih sprememb na spolnih organih. Dr. Spahić piše, da ‘sta oba testisa v skrotalni vrečki'”. Da bi dokazali, da je Miro Ćalušić resnično namesto testisa imel protetično zamenjavo, je novinar Marin Vlahović na Dnevno.hr objavil tudi ugotovitve njegovega prejšnjega pregleda. Prav tako so posredovali zvočni posnetek pogovora med Ćalušićem in eno njegovih žrtev, kjer Miro Ćalušić sam priznava, da so mu med operacijo odstranili testis.

Zahteva po ekshumaciji
Dnevno.hr je imel tako dve konkretni raziskovalni vprašanji. Prvo vprašanje se je nanašalo na identiteto pokojnika oziroma ubite osebe, drugo pa na vzrok smrti. Preiskovalni organi Hrvaške ter Bosne in Hercegovine omenjenemu mediju niso dali natančnih odgovorov ali odpravili dvomov o alternativnih scenarijih. Zaradi vsega naštetega je skupina oškodovancev na občinsko kazensko sodišče celo poslala pisno zahtevo po ekshumaciji. Prav tako so se pogovarjali z enim od boljših poznavalcev balkanskega podzemlja in ta je izrazil dvom o uradni različici smrti Mira Ćalušića. V omenjenem pogovoru je ta izrekel indikativen stavek, in sicer: “Vse se dogaja tako, kot da je Miro živ.” Sodišče je namreč vodilo postopek glede zaplenjenih nepremičnin, kot da bi bil Ćalušić živ, in sicer so se te prenesle na njegovega očeta Frana Ćalušića.

Fotografije s čolna
Dnevno.hr je 6. marca letos pisal: “Vir blizu balkanskega podzemlja nam je potrdil, da USKOK, policija in DORH v svoje preiskave in poznejše obtožnice niso vključili niti polovice premoženja največjega hrvaškega oderuha. Za celoten primer je čas smrti Mira Ćalušića izjemno pomemben. Pravnomočna sodba bi zapečatila njegovo usodo. Moral bi v zapor in ostal bi brez ukradenih nepremičnin. Edini izhod je bila nenadna smrt, ki je bila po vseh navedbah dobro prirejena.” Da je zgodba še bolj zapletena, so se pojavile v omenjenem mediju še fotografije Ćalušića na čolnu. Iz številnih različnih virov je omenjeni medij dobil potrditev, da je na teh fotografijah nedvomno “pokojni” Miro Ćalušić. Z njih je zaznati spremembe, saj je Čalušić vidno shujšan in nekoliko starejši, kar pomeni, da so fotografije novejšega datuma. Za potrditev verodostojnosti fotografije se je Dnevno.hr poleg neuradnih kanalov obrnil tudi na MUP, kjer pa zadeve niso demantirali.

Nov dokaz forenzike
Na razpolago imajo zdaj še dokument, to je zunajsodno ugotovitev in mnenje, kjer forenzični strokovnjak za informatiko, telekomunikacije in biometriko med drugim ugotavlja, da “fotografija obraza osebe z obdukcije ne pripada fotografiji obraza osebe, posnete v sodni dvorani, za katero pa je nedvomno mogoče trditi, da pripada Miru Čalušiću“.

Na naše vprašanje, zakaj je Miro Ćalušić tako zaščiten, je Vlahović odgovoril, da zaradi njegovega poslovanja tako na Hrvaškem kot v BiH, prav tako pa bi se lahko sledi njegovega delovanja in poslovanja našle tudi v Sloveniji, in sicer v povezavi z Zagrebško banko. In kje je danes Ćalušić? Po njegovem védenju je v Hercegovini. “A se ne zgodi nič, saj če bi živega privedli na Hrvaško, bi morala cela vrsta institucij odgovoriti na zelo neprijetna vprašanja – eden od njih je Interpol Sarajevo glede dokumentov o obdukciji,” nam razloži Vlahović in doda, da bi prav tako morali opraviti ekshumacijo trupla, ki naj bi bilo Ćalušić, sodišče pa bi moralo znova odpreti primer, do česar pa po vsej verjetnosti ne bo prišlo in bo vse padlo v vodo.

Petra Janša

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...