Soustanovitelj skupine Pink Floyd pred OZN opravičeval rusko invazijo na Ukrajino

Datum:

Ukrajina je v sredo obsodila soustanovitelja skupine Pink Floyd Rogerja Watersa, potem ko je v Varnostnem svetu Združenih narodov dejal, da ruska invazija na sosednjo državo “ni bila neizzvana”.

79-letnega Rogerja Watersa, ki je s svojim stališčem do vojne že pred tem sprožil polemike, je Moskva povabila, da nagovori 15-članski Svet. “Invazija Ruske federacije v Ukrajino je bila nezakonita. Najostreje jo obsojam,” je britanski glasbenik sporočil prek videoposnetka, a je tudi namignil, da je kriv tudi Kijev.

“A ruska invazija na Ukrajino ni bila neizzvana. Zato tudi najostreje obsojam provokatorje,” je dejal in pozval k takojšnji prekinitvi ognja. Ukrajinski veleposlanik pri ZN pa je vrnil udarec, pri čemer se je “poigral” z naslovom ene od najbolj znanih pesmi skupine Pink Floyd. “Kako žalostno za njegove nekdanje oboževalce, ko ga vidijo, da sprejema vlogo le opeke v zidu, zidu ruskih dezinformacij in propagande,” je dejal Sergiy Kyslytsya. Predstavnik Kijeva se je celo skliceval na velikanskega napihljivega rožnatega prašiča, ki je bil prisoten na številnih nastopih progresivne rock skupine. Dejal je, da je presenečen, da basist ni poskrbel, da bi “letel” v dvorani Varnostnega sveta. “Kaj bi lahko bilo tokrat, gospod Waters? Prašič s svastikami ter srpom in kladivom?” je dejal Kyslytsya.

Roger Waters (epa)

Svet je sicer o vojni že večkrat razpravljal, vendar zaradi ruskega veta ni sprejel nobenega ukrepa. Rusija pa je zahtevala zasedanje, da bi razpravljali o orožju, ki ga Zahod dobavlja Ukrajini. Namestnik ameriškega veleposlanika Richard Mills je o Watersu dejal: “Medtem ko vsekakor priznavam njegove reference glasbenega umetnika, pa so mi njegove kvalifikacije za to, da bi nam govoril kot strokovnjak o nadzoru orožja ali evropskih varnostnih vprašanjih, manj očitne.” Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija pa je pozdravil njegovo prisotnost in ga označil za “enega najvidnejših aktivistov sodobnega protivojnega gibanja.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...