Sponzor ameriških demokratov FTX petdesetim največjim upnikom dolguje več kot 3 milijarde dolarjev

Datum:

Predstavniki FTX, borze kriptovalut, ki je propadla v začetku tega meseca in vložila zahtevo za zaščito pred stečajem, so v sobotni vlogi na sodišču izjavili, da svojim 50 največjim upnikom dolguje več kot 3 milijarde dolarjev. Padec kripto imperija FTX, ki je bil lani tudi drugi največji donator demokratov v ZDA za Georgeom Sorošem, označujejo za eno največjih uničenj premoženja v zgodovini.

Desetim največjim upnikom propadla borza kriptovalut dolguje okoli 1,45 milijarde dolarjev. Identitete upnikov so izbrisane. Novi izvršni direktor FTX John Ray III. je izjavil, da v 40-letni karieri takšne katastrofe in kaosa še ni videl, saj ni nobenih verodostojnih informacij o stanju v podjetju, po poročanju tujih medijev pa je izrazil tudi dvome o verodostojnosti poslovnih izkazov podjetja Alameda Research drugemu podjetju istega ustanovitelja, kamor so bila posredovana nezavarovana posojila v vrednosti 10 milijard dolarjev.

Upnikov več kot milijon, samo petdesetim dolguje vsaj 3 milijarde dolarjev
Propad borze kriptovalut FTX je po poročanju tujih medijev po uradnih podatkih pustil vsaj tri milijarde dolarjev globoko luknjo. Največjih 50 upnikov z nezavarovanimi terjatvami od FTX terja 3,1 milijarde dolarjev. Največjemu upniku dolgujejo 226 milijonov dolarjev, desetim pa več kot 100 milijonov. To bo izrazito vplivalo na trg in tudi na stranke FTX, ki bodo verjetno v najboljšem primeru dobile manjši delež svojega denarja nazaj, vendar šele čez štiri ali pet let, piše Fox News. Skupno naj bi bilo vseh upnikov več kot milijon, zato bo postopek trajal dlje. FTX naj bi imel sicer 10 milijard dolarjev težko bilanco, a skrbi povzročajo nezavarovana posojila drugemu podjetju istega ustanovitelja Alameda Research, ki naj bi prav tako znašala okrog 10 milijard dolarjev. To ni le slaba, temveč zelo verjetno tudi nezakonita praksa, saj s sredstvi komitentov menjalnice ali banke ne smejo razpolagati na tvegan način. FTX je včeraj naročil temeljito revizijo, ki bo razkrila stanje v podjetju in obseg premoženja, ki bo ključno za reorganizacijo oziroma prodajo podjetja. FTX ima namreč več kot 100 povezanih ali odvisnih družb, zato bo ugotavljanje dejanskega stanja trajalo. Prva obravnava na sodišču bo v torek.

Iz 32 milijard na popoln bankrot
FTX je bila nekoč tretja največja borza na svetu z vrednostjo skoraj 32 milijard dolarjev, preden je likvidnostna kriza strmoglavila podjetje v začetku tega meseca. Sam Bankman-Fried je 11. novembra, preden je odstopil, napovedal, da bodo FTX, njegovo trgovsko podjetje Alameda Research in povezana podjetja vložili zahtevo za stečaj. Bankman-Fried je v enem samem dnevu izgubil tako rekoč celotno premoženje, kar je Bloomberg označil za “eno največjih uničenj bogastva v zgodovini”. Največji podjetji, ki ju je nekoč nadzoroval, kripto borza FTX in hedge sklad Alameda Research, sta čez noč postala skoraj insolventna in sta prijavila stečaj skupaj s približno 130 dodatnimi povezanimi podjetji pod okriljem Bankman-Frieda. John J. Ray III. odvetnik, ki je nadzoroval likvidacijo Enrona, je postal novi izvršni direktor FTX.

“Še nikoli v svoji karieri nisem videl tako popolnega izpada korporativnega nadzora in tako popolne odsotnosti zanesljivih finančnih informacij, kot se je to zgodilo tukaj,” je dejal novi izvršni direktor Ray v prijavi 17. novembra, “od ogrožanja celovitosti sistemov in napačnega regulativnega nadzora v tujini do koncentracije nadzora v rokah zelo majhne skupine neizkušenih, nezahtevnih in potencialno ogroženih posameznikov”.

Kripto zlomi so postali običajni. Toda tudi za industrijo, znano po svoji nestabilnosti, je propad SBF pomenil hladen tuš. Bankman-Fried naj bi bil navsezadnje prerok za regulacijo kriptovalut, ki bi kripto končno popeljal v mainstream, celo družba tveganega kapitala Sequoia ga je pozdravila kot “zanesljivega trimilijonarja prihodnosti” deloma po zaslugi njegove vizije za prihodnost, kjer je trgovanje z bitcoini tako enostavno in priljubljeno kot nakupovanje na Amazonu.

Sam Bankman-Fried (Foto: FB)

Bankman-Fried je bil star 26 let, ko je soustanovil FTX, pred tem je  delal na Wall Streetu, ustanovil Alameda Research in nato FTX. Vlagatelji so januarja 2022 kripto borzo ocenili na 8 milijard dolarjev, potem ko je podjetje v prvem krogu financiranja zbralo 400 milijonov dolarjev. Vsaj milijarda do 2 milijardi dolarjev sredstev strank je izginilo, odkar je FTX, ki je vložil zahtevo za stečaj, nenadoma propadel. Bankman-Fried, v industriji znan kot “SBF”, je na skrivaj usmeril 10 milijard dolarjev sredstev strank v svoje trgovsko podjetje Alameda Research, kar je bilo razkrito v petek. Alameda Research vodi Caroline Ellison, Bankman-Friedovo dekle.

Za Sorošem drugi največji donator demokratov
Bankman-Fried je bil lani drugi največji donator demokratske stranke. Je sin dveh profesorjev z dobrimi povezavami na pravni fakulteti univerze Stanford. Večino svojih donacij je usmerjal prek malo znanega odbora za politično ukrepanje (PAC). V letih 2021 in 2022 je doniral skoraj 38 milijonov demokratom in PAC, pri čemer je svoj denar v glavnem dal demokratskim kandidatom in levičarskim skupinam glede na vloge Zvezne volilne komisije (FEC). Večina njegovih političnih dajatev pa je šla v skupino Protect Our Future PAC, januarja ustanovljeno skupino, ki je namenjena spodbujanju kandidatov, zavezanih preprečevanju prihodnjih pandemij, ki je v času pred volitvami podpirala izključno demokratske kampanje.

Bankman-Fried je bil lani drugi največji donator demokratske stranke. (Foto: FB)

Prispevki Bankman-Frieda so predstavljali približno 95 odstotkov od približno 28,5 milijona dolarjev, ki jih je zbral PAC. Edini drugi večji prispevalec k PAC je bil Nishad Singh — poslovni partner Bankman-Frieda in najvišji izvršni direktor FTX — ki je dal milijon dolarjev skupini istega dne, ko je Bankman-Fried februarja poslal svoj začetni prispevek. Toda Bankman-Fried ni bil motiviran s politiko, številni menijo, da so bili njegovi politični prispevki demokratom in vsa njegova filantropija usmerjeni v to, da bi izpadel kot dober in se z nakupom zaščitil pred tem, kar skoraj vsi prepoznavajo kot primer goljufije.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...

Dežman ob petnajstletnici vstopa v morišče Huda Jama: Titofilni konzervativci zavračajo dialog!

Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč...