Spopad Gibanja Svoboda s Socialnimi demokrati

Datum:

“Dobro je, da se Gibanje Svoboda in SD obdelujeta, tako bo na plano prišlo še več svinjarij enih in drugih, žal pa ne vemo več, kdo vodi državo,” je po mojem spominu zapisal dr. Matej Lahovnik. In res je tako. To, čemur smo bili priča v zadnjem mesecu dni, dejansko spominja na navaden zverinjak, kjer se zveri med seboj neusmiljeno grizejo.

Vse se je začelo na pravosodnem ministrstvu, ki ga je vodila pritepenka k SD Dominika Švarc Pipan. Ta je tik pred koncem prejšnjega leta za okoli 6 milijonov evrov preplačala podrtijo na Litijski 51 v Ljubljani in jo namenila sodstvu, seveda po adaptaciji, ki bi stala verjetno še enkrat toliko. Vse to sicer že vemo, dolgo časa pa nismo vedeli, kako velika ta stavba sploh je. Nove meritve so pokazale, da je za 1000 kvadratnih metrov večja, kot je navedeno v pogodbi, ki jo je podpisala ministrica. “Vse mogoče smo že doživeli, da pa bi neka stavba v mesecu dni zrasla za 1000 kvadratnih metrov, tega pa še nismo videli”, je ob tem zapisal prvak opozicije Janša. Še več, prodajalec stavbe je ob zadnjem vhodu v stavbo zase zadržal in ni prodal kakih 1000 kvadratnih metrov zemljišča, ki ga bo zagotovo zelo drago prodal pravosodnemu ministrstvu.

Vse to je javnosti bolj ali manj znano. Nepoznavalci političnih razmer v državi, točneje v koaliciji, so spremljali večinoma le to, manj pa so spremljali nekaj drugega. V “Golobnjaku”, točneje v njegovem najmočnejšem členu Gibanju Svoboda, so se očitno odločili, da demontirajo in uničijo stranko SD. Kako si sicer razlagati dejstvo, da so pravosodno ministrico najprej obtožili in iz stranke nagnali prav njeni strankarski kolegi s Tanjo Fajon na čelu. Ministrica se je svojim kolegom v SD zahvalila za “rože”, kot je zapisala, in se poslovila iz stranke.

Toda v bran jo je vzel kar sam šef “Golobnjaka”. Ministrica mu je namreč “prodala” podatek, da so ji vso zadevo podtaknili njeni podrejeni in generalni sekretar SD Klemen Žibert. In šef “Golobnjaka” ji je verjel ali pa je namenoma tako ravnal ter jo je zadolžil, da zadevo razišče in mu o tem poroča. Dejansko je s tem na raženj dal Tanjo Fajon in SD. Skoraj pol meseca jih je pustil, da so se cvrli. V tem času pa je Dominika Švarc Pipan na pravosodnem ministrstvu iskala krivce za podpis omenjene pogodbe, samo sebe torej. Če bi imela resen namen kar koli raziskati, bi pobrala vso dokumentacijo o nakupu omenjene podrtije in jo izročila policiji, ker pa tega ni naredila, prej lahko sklepamo, da je morda uničila dokaze proti sami sebi. Policija menda vodi predkazenski postopek o omenjenem nakupu, a v mesecu dni in več k Dominiki Švarc Pipan ni poslala še nobenega kriminalista. Omenjena je končno ponudila odstop. Z dnem, ko se je DZ seznanil z njenim odstopom, bi moral prenehati tudi mandat njenemu državnemu sekretarju Igorju Šoltesu, nekdanjemu šefu računskega sodišča, toda iz navadnega maščevanja ga je Švarc Pipanova dva dni pred tem s pomočjo šefa “Golobnjaka” odslovila.

Toda bistveno se še naprej dogaja med Gibanjem Svoboda do SD. Šef “Golobnjaka” je k sebi takoj po volitvah priključil dve stranki, ki so ju volivci na volitvah leta 2022 poslali na smetišče zgodovine, to sta bili Stranka Alenka Bratušek (SAB) in Lista Marjana Šarca (LMŠ). Seveda je pri tej priključitvi šlo za prevaro volivcev ali bolje rečeno, Alenka Bratušek in Marjan Šarec sta šefu “Golobnjaka” svoji, na volitvah propadli stranki prodala za ministrska stolčka. Toda šef “Golobnjaka” želi biti absolutni politični gospodar. Prav zato želi SD Tanje Fajon popolnoma uničiti, njene ostanke pa priključiti Gibanju Svoboda. V veliki meri mu je to že uspelo, saj so v SD napovedali volilni kongres, kar pomeni, da bodo za začetek najverjetneje zamenjali Tanjo Fajon. Nje nikoli nisem štel za intelektualni biser, a to, kar se ponuja kot njena zamenjava (Matjaž Nemec ali Milan Brglez), je še slabše.

Toda približuje se čas volitev v evropski parlament. To bo čas, ko se bodo karte verjetno precej premešale in bo politična slika v Sloveniji postala precej jasnejša. Utegne se zgoditi, da bo “Golobnjak” kot celota na omenjenih volitvah pogorel tudi zaradi spopadov med Gibanjem Svoboda in SD. Stvar pa ni preprosta tudi v obratnem smislu. Ko je večni šef vseh levičarjev v Sloveniji, mali mož iz Murgel, leta 2014 obiskal takrat predsednico Vlade RS Alenko Bratušek, je ta čez mesec dni odstopila. Moji viri pravijo, da se je pred dnevi zgodilo nekaj podobnega, le da je bil gostitelj malega moža iz Murgel šef “Golobnjaka”.

Dr. Vinko Gorenak

Sorodno

Zadnji prispevki

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih vrednot...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...