Spopad na odprti sceni znotraj tranzicijske levice

Datum:

Priča smo odprtemu spopadu na slovenski politični sceni, in sicer v vladni koaliciji, ki jo sestavljajo stranke tranzicijske levice Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica. Znotraj vlade torej, ki jo vodi Robert Golob. Slednji nikakor ni dorasel funkciji predsednika vlade. Poleg tega se je obdal z ljudmi, ki so recept za politično katastrofo. Z ljudmi, ki niso primerni za politične svetovalce. Prej nasprotno. Ena od teh je nekdanja novinarka Vesna Vuković, ki je bila v preteklosti znana kot specialistka za medijske diskreditacije, za »medijske umore«.

Predlanskega avgusta je najprej postala svetovalka Gibanja Svoboda za odnose z javnostmi, februarja lani pa generalna sekretarka stranke, ki je dobila največ poslancev v državnem zboru. Pri njenem delovanju jo vodijo zamere in sovraštvo. Slednje je, kot ugotavlja v svoji knjigi Zmaga je začetek nekdanji predsednik republike Borut Pahor, v politiki in tudi sicer »nadvse močno, zelo reaktivno gorivo«. A po njegovem imamo kup dokazov, da na koncu vseh koncev sovraštvo ni vzdržno. »Z njim lahko zmagamo v kakšni bitki, toda skoraj zanesljivo izgubite vsako vojno. Celo don Corleone v znamenitem Botru svetuje, da nikoli ne smeš sovražiti nasprotnika, saj sovraštvo zamegli razsodnost. Razsodnost pri odločanju …

To se vidi pri spopadu znotraj vladajoče koalicije zaradi pravosodne ministrice Dominke Švarc Pipan in njenega spornega nakupa razpadajoče stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Pri tem je jasno, da odgovornost za ta diletantski nakup nosi celotna vlada, vključno z ministrom za finance Klemenom Boštjančičem, ki je denar konec lanskega leta na hitro potegnil iz proračunske rezerve, in s predsednikom vlade Golobom, ki je na vrhu vladne piramide. Zato je premier prejšnji teden zavestno ignoriral poziv predsedstva SD in predsednice te stranke Tanje Fajon, naj Švarc Pipanovo pozove k odstopu, kot je naredila sama stranka, katere članica je Švarc Pipanova. Na poziv SD se je Švarc Pipanova besno odzvala in prejšnjo sredo sta se ministrici verbalno spopadli in druga drugi očitali, da laže. Švarc Pipanova je celo, kot je zapisal novinar in urednik Peter Jančič, na vso moč udarila po svoji stranki in njenem generalnem sekretarju Klemenu Žibertu, češ da naj bil na vrhu organizirane kriminalne združbe, ki ji je v podpis podtaknila pogodbo o nakupu razpadajoče stavbe za sodnike, ki pa je ti nočejo.

»Ministrica nam je razkrila še, da so ti zarotniki tudi nenadoma zamenjali telefone. To je zanjo kronski dokaz, da so krivi za njen podpis pod pogodbo o nakupu sanjske stavbe. Telefone so poleg generalnega sekretarja SD Žiberta zamenjali še državni sekretar (in namestnik Švarc Pipanove), ki je nekdanji šef računskega sodišča, Igor Šoltes, zdaj že nekdanji generalni sekretar ministrstva iz SD Uroš Gojkovič in vodja službe za investicije Simon Starček, za katerega pa nas številni mediji že od začetka afere prepričujejo, da je pomemben član SDS, ki je stavbo kupoval tako rekoč za Janeza Janšo, ta pa iz ozadja še kar vodi vlado Roberta Goloba.« Da bo mera polna, je Golobov predsednik strateškega sveta za zdravstvo, kirurg Erik Brecelj, začel stranko SD obtoževati, da je »plenilska stranka«, saj je nedavno na Onkološkem inštitutu želela zaposliti celo razvpitega voditelja peticije 571 novinarskih aktivistov proti Janši Blaža Zgago.

No, v soboto zvečer je prišla v javnost informacija, da je Švarc Pipanova dobila policijsko varovanje zaradi domnevnih groženj. Golob jo je zaščitil pred »organizirano kriminalno združbo«, ki naj bi jo sestavljali člani SD. Nedvomno je prejšnji teden Golobu po nasvetu Vukovićeve ustrezalo, da je pravosodna ministrica na vse pretege blatila SD. Namenoma jo je pustil na mestu ministrice, čeprav je bilo jasno, da je zadeva neubranljiva, da je »pečena«. Koristna je bila za GS, ker je zlivala gnojnico pa lastni stranki, po stranki SD, ki se je v zadnjem času v anketah začela približevati GS, in to samo zato, da bi obdržala ministrsko funkcijo. Da bi si rešila lastno zadnjico. V stranki SD pa so zahtevali, da bi Golob Švarc Pipanovo čim prej zamenjal, da bi afero, ki je slabo luč vrgla na SD, čim prej pometle pod preprogo oziroma da bi se z njo ukvarjali organi pregona, ki pa so v veliki meri povezani s SD. Agonija Golobove vlade je tako prišla v novo fazo, zaradi česar SDS pod vodstvom Janeza Janše napoveduje vložitev interpelacije proti celotni vladi. Postavlja se vprašanje, ali smo priča začetku konca tranzicijske levice, kot je nedavno ocenil nekdanji predsednik republike Borut Pahor …

Dr. Metod Berlec

Sorodno

Zadnji prispevki

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...

Dežman ob petnajstletnici vstopa v morišče Huda Jama: Titofilni konzervativci zavračajo dialog!

Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč...