5 največjih nerešenih ugank človeštva

Gromozanski vzorci v Peruju in vprašanje, kdo jih je ustvaril. Foto: iStock

Nekatera odkritja so bolje osvetlila dogodke v preteklosti, medtem ko druga razdvajajo znanstvenike in odpirajo nova in nova vprašanja o zgodivini človeštva. Predstavljamo vam 5 najbolj nepojasnjenih skrivnosti na svetu, ki jih je še treba razvozlati.

 1. Biminska cesta na Bahamih
  V bližini obale otoka Bimini na bahamskih otokih so leta 1968 odkrili več deset ogromnih ploščatih skal apnenca pod morskim dnom. Na prvi pogled se niso zdele nič presenetljivega, vendar pa so znanstveniki pri svojih odgovorih kmalu naleteli na težave. Kamni so namreč postavljeni v en kilometer dolgo in popolnoma ravno poravnano avenijo, za kar je malo verjetno, da bi bilo delo narave. Zato je veliko ljudi prepričanih, da so to ruševine starodavne svetovne civilizacije, spet drugi pa so prepričani, da gre za edinstven naravni fenomen. Vsekakor pa nihče ne more ignorirati prerokbe, ki je bila izrečena v prvih desetletjih 20. stoletja. Slavni prerok in zdravilec tistega časa Edgar Cayce je namreč leta 1938 napovedal: “Del ruševin izgubljene Atlantide bodo odkrili v morju okoli otoka Bimini.” No, nekateri so šli še dlje in so trdili, da so v bližini Biminija videli tudi piramide in ruševine zgradb, a zaenkrat so znanstveniki potrdili le obstoj Biminske ceste, katere izvor še vedno vznemirja znanstvenike.
Tole čudo sveta se skriva v morju v okolici otoka Bimini na Bahamih. Foto: iStock

Tole čudo sveta se skriva v morju v okolici otoka Bimini na Bahamih. Foto: iStock

 1. Vojničev rokopis
  Vojničev rokopis je dobil ime po poljskem knjigarnarju Wilfriedu M. Voynichu, ki je leta 1912 v italijanskem samostanu našel verjetno najbolj skrivnostno knjigo v svetovni zgodovini. Knjiga je namreč zelo misteriozna tako s svojimi ilustracijami kot glede besedišča, saj je napisana zaenkrat v še neznanem jeziku. Learning mind poroča, da naj bi jo neznani avtor napisal že pred stoletji (pred vsaj 400 do 800 leti), neznana pisava pa naj bi bila v bistvu zakodirana.
  Wikipedia piše, da je bil Vojničev rokopis v času svojega zabeleženega obstoja predmet številnih študij in poskusov profesionalnih in amaterskih kriptografov, dešifrirati so ga poskušali tudi najboljši ameriški in britanski “lomilci kod”, ki so zasloveli v času 2. svetovne vojne, nihče pa ni dešifriral niti ene same besede. Learning mind pa piše, da so mnogi znananstveniki po vseh spodletelih poskusih dešifriranja prišli do zaključka, da gre pri tej knjigi v resnici za zapleteno potegavščino, da so šifrirane besede postavljene zgolj naključno in nimajo nobenega pomena, medtem ko so slike nastale zgolj na podlagi domišljije.
  Razumeti je mogoče le, da je verjetno služila kot farmacevtska knjiga, saj se znantvenikom dozdeva, da neznani avtor opisuje nekatere vidike srednjeveške in zgodnje medicine, pa tudi prikazuje astronomski in kozmološki zemljevid. Zdi se, da so poleg neznanih besed še bolj vprašujoče slike neznanih rastlin, kozmološke karte in nenavadne slike golih žensk v zeleni tekočini.

Danes Vojničev rokopis hranijo v knjižnici Beinecke Rare Book and Manuscript Library na Univerzi Yale v ZDA.

 1. Zemljevid Sulejmanovega kartografa Pirija Reisa

Zemljevid Pirija Reisa so po naključju odkrili leta 1929 – in to kar v turškem muzeju – in vse od takrat znanstveniki niso podali še nobene logične razlage za ilustracije, ki sestavljajo zemljevid.

V Istanbulu so odkrili zemljevid sveta kartografa pri Sulejmanu Veličastnem Pirija Reisa. Foto: iStock

V Istanbulu so odkrili zemljevid sveta kartografa pri Sulejmanu Veličastnem Pirija Reisa. Foto: iStock

Vedo le, da je leta 1513 turški admiral Piri Reis ustvaril zemljevid sveta, ki je vključeval Portugalsko, Španijo, zahodno Afriko, srednji in južni Atlantik, Karibe, vzhodno polovico Južne Amerike in del Antarktike. Verjamejo, da je bila na zemljevidu tudi Severna Amerika in drugi kraji v vzhodni polovici sveta, vendar pa naj bi bili ti deli zemljevida uničeni v preteklosti.

 

Je pa zemljevid Pirija Reisa zelo zanimiv, ker je tako zelo natančen, zato se znanstvenikom postavlja vprašanje, kako bi lahko admiral, ki je poveljeval v 16. stoletju, poustvaril celotno Zemljo in to ne da bi imel možnost opazovanja iz zraka? Kako je mogoče, da je Piri Reis ločil kopno in morje, celine in obale – in to v pravilnih razdaljah, ne da bi poznal osnove azimutne projekcije in sferne trigonometrije, ki sta potrebni za kartografiranje? In na podlagi česa je naslikal Antarktiko, če v tistem času uradno sploh še ni bila odkrita
 1. Vzorci indijancev Nazca

Vzorci starodavne kulture Nazca, ki se nahajajo v Peruju, sodijo med največje skrivnosti na svetu tako zaradi načina, kako potekajo, kot tudi zaradi njihovega nastanka. Gre namreč za približno 13 tisoč črt, ki sestavljajo 800 modelov oziroma vzorcev in ki skupaj zajemajo površino kar neverjetnih 450 kvadratnih kilometrov in so bili ustvarjeni nekje med 500 pred našim štetjem do 500 let našega štetja.

Znanstveniki nimajo odgovora, kdo je ustvaril te vzorce v Peruju. Še vedno dopuščajo tudi možnost, da so bili na delu Nezemljani. Foto: iStock

Znanstveniki nimajo odgovora, kdo je ustvaril te vzorce v Peruju. Še vedno dopuščajo tudi možnost, da so bili na delu Nezemljani. Foto: iStock

Črte tvorijo različne vzorce, večinoma pa prikazujejo oblike živali, rastlin in geometrijske motive. Še bolj znanstvenike bega dejstvo, da na Zemlji ne služijo nobenemu praktičnemu namenu, saj so vidne le z neba. Videti so, kot bi jih ustvarila roka velikana. Zato znanstveniki ocenjujejo, da so indijanci Nazca morda imeli v lasti velik balon na vroč zrak ali letečega zmaja, ki sta jim pomagala pri oblikovanju. Mnogi pa menijo, da so te vzorce ustvarili Nezemljani. Bolj priljubljena (in verjetno še najbolj razumska) pa je razlaga, da so Nazce te motive ustvarili za svoje bogove na nebu. A do sedaj še nobena teorija ni bila potrjena …

 1. Torinski prt

Čeprav je Vatikan potrdil, da Torinski prt ni avtentičen, sveti prt ostaja nerešena skrivnost človeštva. Do sedaj so ugotovili, da je to mrtvaški prt, na katerem se dobro vidi dvojni odtis odraslega moškega z brado. Na tkanini obstajajo tudi znaki krvi, zato tudi teorija, da je bil ta človek verjetno križan, njegovo telo pa je bilo prekrito s tem kosom blaga.

Torinski ali sveti prt. Foto: iStock

Torinski ali sveti prt. Foto: iStock

Razumljivo je, da mnogi verjamejo, da je to mrtvaški prt Jezusa Kristusa, s katerim so pokrili njegovo truplo po križanju – tudi zato, ker se vezava na tkanini ujema z obdobjem, ko je Jezus živel, poleg tega pa so potrdili, da je moški, katerega odtis je na Torinskem prtu, umrl na enak način kot on. Nekateri znantveniki pa so prepričani, da je ta prt nastal mnogo kasneje, nekje v času med 13. in 14. stoletjem. A tudi če gre za naključje in ne za blago, v katerega so zavili Jezusovo truplo, ostaja skrivnost: kaj se je zgodilo z resničnim mrtvaškim prtom, ki je ovijal Jezusovo telo po križanju?

M. S.