fbpx

52 stvari, ki jih otroci potrebujejo od očeta in mame

Fotografija je simbolična (foto: Pixabay)

Veliko je očetov in mater, ki svojim otrokom posvetijo dosti časa. Vendar pa se marsikateremu niti sanja ne, kaj otroci zares potrebujejo. To je razlog, da sta avtorja Jay K. Payleitner in Angela Thomas napisala knjigi 52 stvari, ki jih otroci potrebujejo od očeta in 52 stvari, ki jih otroci potrebujejo od mame. Knjigi je danes predstavila Mohorjeva založba. 

Knjiga z naslovom 52 stvari, ki jijh otroci potrebujejo od očeta ponuja izbor povsem preprostih, pa tudi zahtevnejših izzivov za očete. V knjigi bodo vsi možje in očetje našli izvedljive zamisli, kako izboljšati družinsko dinamiko, in preproste namige, kako postati dober zgled otrokom.

Jay K. Payleitner, avtor knjige, je v prvi vrsti oče. Svojo družino pa preživlja kot svobodni pisatelj, govornik, voditelj ustvarjalnih delavnic in kot radijski producent na različnih radijskih postajah. Bil je izvršni direktor Očetovske pobude v Illinoisu, je priljubljen bloger Ameriškega centra za očetovstvo, napisal pa je tudi več knjižnih uspešnic.

”… Mladi ljudje se želijo soočati z izzivi. Če vedo, da je njihov trud opažen in nagrajen, bodo dali od sebe 110 odstotkov. Nočejo lažnih pohval ali priznanj samo zato, ker se prikažejo. In za božjo voljo, nehajmo
že podeljevati ”pokale za udeležbo”! …” Odlomek iz knjige 52 stvari, ki jih otroci potrebujejo od očeta.

V knjigi 52 stvari, ki jih otrok potrebuje od matere nikakor ne gre za seznam opravil za ženske, ki bi rade
naredile vtis kot mame. Kot so na predstavitvi knjige poudarili, avtorica ne želi zbujati občutka krivde za zamujene priložnosti. Raje odpira nove možnosti, kako v polnosti živeti poslanstvo matere, izhajajoč iz pristne, zdrave, neomajne materinske ljubezni, ki otroke ljubi z vsem srcem, z vso dušo in vso močjo, ki jih ljubi v njihovih napakah, v njihovem spreminjanju, takrat, ko so nemogoči in takrat, ko so popolni. Z zdravo, močno, preobražajočo se ljubeznijo.

”… Otroci od mame potrebujejo, da vzdržuje večerni zmenek z očkom, ker lahko celo tako majhne stvari, kot sta dve uri brez naglice, okrepijo utrujeno srce in ga osvežijo. Vem, da sem po večernem zmenku boljša mama. Bila sem poslušana in razumljena. Bila sem opažena in spodbujena. Za trenutek sem si odpočila, zbrala svoje misli in premislila o svojih namenih. In od tega, kar mi je bilo dano, lahko dajem svojim otrokom. Vzdržuj večerni zmenek, draga prijateljica. Tvoja duša, tvoj zakon in tvoji otroci ti bodo hvaležni …” Odlomek iz knjige 52 stvari, ki jih otroci potrebujejo od mame.

Avtorica knjige je Angela Thomas, ameriška avtorica številnih knjižnih uspešnic in mati štirih otrok. Je priznana voditeljica tečajev, učiteljica in avtorica uspešnic Do You Think I’m Beautiful (Se ti zdim lepa), My Single Mom Life (Življenje mame samohranilke), Prayers for My Baby Boy (Molitve za sinka) in Prayers for My Baby Girl (Molitve za hčerkico).

M. G.