Ali nas Nezemljani želijo kontaktirati s pomočjo kvantne mehanike – pa jih ne slišimo?

Datum:

Raziskovalci z univerze v Edinburghu so dognali, da bi lahko Nezemljani za komunikacijo z zavestnimi bitji po vsem vesolju skušali komunicirati z napredno uporabo kvantne mehanike.

Kvantna mehanika opisuje, kako se obnašajo osnovni delci, ki tvorijo naše vesolje na najbolj mikroskopskem nivoju – ko namreč pogledamo delce, ki tvorijo naše atome na njihovi osnovni ravni, ugotovimo, da se obnašajo povsem drugače kot običajni fizični predmeti, kot so avtomobili, skale, drevesa, letala, ki jih ti delci makroskopsko sestavljajo.

Preberite še: [VIDEO] Pilot nad Atlantikom opazil skrivnosten predmet – je Ameriko tehnološko prehitela Rusija ali nas preletavajo vesoljci?!

Ideja o kvantni komunikaciji ni nova, zanekrat pa znanstveniki še niso našli načina, kako informacijo v mikroskopskem kvantnem svetu ohraniti koherentno, tako da bi jo nato lahko dešifrirali v makroskopskem svetu, v katerem živimo.

Težava je v tem, da so kvantna omrežja zelo krhka in dovzetna za motnje, vendar najnovejša študija razkriva, da obstaja teoretična možnost, kako kvantno informacijo s pomočjo fotonov ohraniti in jo poslati na zelo velikih razdaljah.

Kvantna stanja osnovnih delcev so zelo krhka, in če pride do kakršne koli zunanje interakcije z drugimi delci, se kvantno stanje delcev razblini v makroskopski svet, ki ga poznamo,” je za Science News povedal Arjun Berera, teoretični fizik z Univerze v Edinburghu in glavni avtor raziskave.

Povsem mogoče je razmišljati, da napredna civilizacija morda sploh več ne pozna klasične komunikacije in komunicira izključno prek kvantnih kanalov.

Arjun Berera in Jaime Calderón-Figueroa, teoretična fizika z univerze v Edinburghu, sta izvedla izračune gibanja rentgenskih žarkov po praznini prostora, da bi preverila morebitno dekoherenco (razpad kvantnega stanja).

Obstaja možnost, da bi lahko kvantno komunikacijo, posredovano s fotoni, uporabili tudi na medzvezdnih razdaljah.

Če bi fotone – delce svetlobe – uporabili kot kvantne delce v njihovem osnovnem kvatnem stanju, bi jih bilo mogoče prenesti vsaj na stotine tisoč svetlobnih let, kar je večja razdalja kot celotna galaksija Rimska cesta, ki vsebuje približno 400 milijard zvezd – okoli vsake od njih bi lahko potencialno krožil planet podoben Zemlji.

Mogoče je, da bi lahko kvantno komunikacijo, posredovano s fotoni, vzpostavili na medzvezdnih razdaljah, zlasti za fotone v območju rentgenskih žarkov, ki imajo nižjo maso od elektronov,” pišejo raziskovalci v svojem objavljenem članku.

To razodetje ponuja znanstvenikom še eno možnost za iskanje življenja, ki mu lahko sledijo, a morda ne bodo mogli dešifrirati nobene dohodne komunikacije brez kvantnega računalnika, medtem ko lahko odhodna komunikacija traja več let, preden doseže cilj.

Načeloma bi moralo biti mogoče zaznati kvantni signal, ki prihaja iz astrofizičnih teles, ali celo inteligentni signal nezemeljske civilizacije,” so dodali raziskovalci.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...