Astronomi naj bi zaznali 234 signalov nezemljanov

Foto: epa

Astronomi so zabeležili skrivnostne signale 234 zvezd, ki po njihovem mnenju kažejo na prisotnost nezemeljske inteligence- to je ideja, ki bo zagotovo navdušila tiste, ki verjamejo v obstoj nezemljanov. 

Astronoma Ermanno Borra in Eric Trottier iz Univerze Laval v Kanadi sta analizirala 2,5 milijona zvezd v okviru projekta Raziskava digitalnega neba Sloan, poroča neodvisna organizacija TV-Novosti. Prišla sta do zaključka, da bi lahko bili nenavadni signali od nezemljanov, ki poskušajo priti v stik s planetom Zemlja, svoje rezultate raziskovanja pa sta objavila v reviji Solar and Stellar Astrophysics.

Predhodna študija je bila podlaga za takšno razlago
Raziskovalca sta prišla do potencialne razlage na podlagi predhodne študije Borra, ki je predvidela obliko nezemeljskega inteligentnega signala. 234 signalov se je tako ujemalo s to predvideno obliko.

Dejstvo, da samo majhen delež zvezd v našem osončju- 234 od 2,5 milijona- oddaja ta signal se ujema z vnaprej zastavljeno hipotezo.

Foto: NASA

Foto: NASA

Teorija, da naj bi bili to signali nezemljanov predstavlja le eno izmed možnosti, na podlagi študije naj bi bilo tudi mogoče, da bi signali nastali na podlagi rotacijskih prehodov v molekulah ali hitrega utripanja.

Je torej to odkritje na katerega smo čakali, da končno potrdimo, da nismo sami v vesolju? Ne čisto.

Verjetnih scenarijev je več
Avtorji priznavajo, da bo potrebno nadaljnje delo za potrditev te teorije, prav tako pa so vzeli v obzir “malo verjeten” scenarij, da so signali nastali na podlagi nenavadne kemijske sestave majhnega dela galaktične halo zvezde.

Preverjeni dokazi so ključni
Program za znanstveno in tehnološko raziskovanje Iniciativa Preboj, ki v svojih vrstah vključuje Stephena Hawkinga in izvršnega direktorja Facebooka Marka Zuckerberga, je napovedala načrt za nadaljnje raziskovanje in poudarila, da je za trditve prej potrebno vsakič znova preveriti dokaze.

“Nenavadne trditve zahtevajo nenavadne dokaze,” je skupina poudarila v izjavi za javnost. “Prezgodaj je še, da bi te domnevne signale pripisali dejavnostim zunajzemeljskih civilizacij.”

Foto: NASA

Foto: NASA

Mednarodno dogovorjeni protokoli za iskanje dokazov naprednega življenja izven Zemlje zahtevajo, da morajo neodvisne skupine ljudi najprej s pomočjo uporabe teleskopov izčrpati vse naravne razlage preden se poslužijo pojasnila, da je razlog nezemeljski.

N. Ž.

 • avtohtoni neandartalec

  Mogoče bodo napredni nezemljani prej opazili nas kot mi njih, prvi radijski signal velike moči je bil pozdravni govor Adolfa Hitlerja, na Olimpijskih igrah v Berlinu. Ta krogla energije se je do danes razširila že 75 svetlobnih let daleč v galaksijo, kar je v praktičnem dosegu klasičnih raketnih motorjev, čeprav bi trajalo najmanj par sto let, preden bi k nam poslali pogledat kakšne svoje leteče robotke, bi bilo to za vsako civilizacijo vseeno pomembno odkritje. Hitler planet, marsovci verjetno ne morejo dojeti, da v vesolju res kaj takega obstaja.

 • Aton

  Saj imamo vesoljca med nami!

 • Rožle

  Se mi je zdelo, da nekaj slišim …

 • FerdoPiš

  Ka pa če so kozmo…komunajzarji?

 • Mirkoca

  Ni 234 signalov ampak 345. Fora je v tem, da to edino pravo število skrivajo pred javnostjo.

 • Adolf Hitler

  te v sanjah niso bil na lun mogoče samo s prstom v riti

 • ogledalo

  Podobni kot je ta na pladnju se sprehajajo okrog ljubljanskega sidišča. Verjetno niso najbolj razvita civilizacija, ker si pri belem dnevu osvetljujejo pot s svečami.

 • cefizelj gnom

  Hahaha jao a ne znate v komentarjih o ničemer razen levo/desno korakat? XD Kje vse najdete povezave z vašo boleznijo.

 • avtohtoni neandartalec

  Bolje, da nas ne najdejo, če bi zvedeli za Zemljo, bi morali skrbeti še za vesoljske migrante.
  Zakaj sploh iščemo življenje v vesolju, kako si sploh predstavljamo tujo civilizacijo, verjetno je večina ena velika revščina, splačalo bi se nam odkriti samo najboljše, ki ne poznajo socialnih problemov.

  • Rožle

   Pa sej oni točno vejo kje smo….zato pa delajo na tem, da jih nikol ne najdemo …
   pa kaj če jim še naša zarukana primitivna vrsta

 • ogledalo

  234 signalov so prdci “vesoljčkov”, ki krožijo na Tavčarjevi.

  • Rožle

   To si ti vidu 234 špeglov ….

  • Franc Šink

   Ne najmanj eden prihaja iz Murgel.