fbpx

Astronomi naj bi zaznali 234 signalov nezemljanov

Foto: epa

Astronomi so zabeležili skrivnostne signale 234 zvezd, ki po njihovem mnenju kažejo na prisotnost nezemeljske inteligence- to je ideja, ki bo zagotovo navdušila tiste, ki verjamejo v obstoj nezemljanov. 

Astronoma Ermanno Borra in Eric Trottier iz Univerze Laval v Kanadi sta analizirala 2,5 milijona zvezd v okviru projekta Raziskava digitalnega neba Sloan, poroča neodvisna organizacija TV-Novosti. Prišla sta do zaključka, da bi lahko bili nenavadni signali od nezemljanov, ki poskušajo priti v stik s planetom Zemlja, svoje rezultate raziskovanja pa sta objavila v reviji Solar and Stellar Astrophysics.

Predhodna študija je bila podlaga za takšno razlago
Raziskovalca sta prišla do potencialne razlage na podlagi predhodne študije Borra, ki je predvidela obliko nezemeljskega inteligentnega signala. 234 signalov se je tako ujemalo s to predvideno obliko.

Dejstvo, da samo majhen delež zvezd v našem osončju- 234 od 2,5 milijona- oddaja ta signal se ujema z vnaprej zastavljeno hipotezo.

Foto: NASA

Foto: NASA

Teorija, da naj bi bili to signali nezemljanov predstavlja le eno izmed možnosti, na podlagi študije naj bi bilo tudi mogoče, da bi signali nastali na podlagi rotacijskih prehodov v molekulah ali hitrega utripanja.

Je torej to odkritje na katerega smo čakali, da končno potrdimo, da nismo sami v vesolju? Ne čisto.

Verjetnih scenarijev je več
Avtorji priznavajo, da bo potrebno nadaljnje delo za potrditev te teorije, prav tako pa so vzeli v obzir “malo verjeten” scenarij, da so signali nastali na podlagi nenavadne kemijske sestave majhnega dela galaktične halo zvezde.

Preverjeni dokazi so ključni
Program za znanstveno in tehnološko raziskovanje Iniciativa Preboj, ki v svojih vrstah vključuje Stephena Hawkinga in izvršnega direktorja Facebooka Marka Zuckerberga, je napovedala načrt za nadaljnje raziskovanje in poudarila, da je za trditve prej potrebno vsakič znova preveriti dokaze.

“Nenavadne trditve zahtevajo nenavadne dokaze,” je skupina poudarila v izjavi za javnost. “Prezgodaj je še, da bi te domnevne signale pripisali dejavnostim zunajzemeljskih civilizacij.”

Foto: NASA

Foto: NASA

Mednarodno dogovorjeni protokoli za iskanje dokazov naprednega življenja izven Zemlje zahtevajo, da morajo neodvisne skupine ljudi najprej s pomočjo uporabe teleskopov izčrpati vse naravne razlage preden se poslužijo pojasnila, da je razlog nezemeljski.

N. Ž.