fbpx

Bizarno: Sin loto-milijonarja je zapravil 1,8 milijona evrov, potem pa tožil očeta za še več denarja

Foto: iStock


Sodnik je zavrnil zahtevo 32-letnega Michaela Dawesa, ki je trdil, da sta mu oče in mačeha, ki sta na loteriji zadela okrog 116 milijonov evrov, obljubila še dodatna finančna sredstva. Od njiju je sicer dobil okrog 1,8 milijona evrov, vendar so bili njegovi apetiti še večji. Sodnik ga je nato postavil na realna tla.
Michael Dawes je na sodišče spravil svojega očeta Davea in mačeho Angie, potem ko sta na Euromillionsu zadela neverjetnih 116 milijonov evrov. V tožbi je trdil, da naj bi mu oče in mačeha obljubila, da njemu in njegovemu partnerju, 34-letnemu Jamesu Beedleju, nikoli ne bo treba skrbeti za denar. Vendar pa naj bi ga prenehala zalagati z denarjem, s tem pa sta ogrozila njegovo eksistenco.

V enem mesecu zapravil več kot milijon evrov
Na osrednjem okrožnem sodišču v Londonu so prisotni slišali, kako sta Michaelu njegov oče in mačeha dala več kot 1,7 milijona evrov v zgolj dveh letih po tistem, ko sta leta 2011 zadela glavni dobitek, a je Michael kmalu ves denar razmetal. Vendar pa je sodnik Nigel Gerald zavrnil Michaelov zahtevek, saj je razsodil, da Daveu Dawesu ni treba zalagati njegovega izprijenega sina. Rekel je: “Nobenega razloga ni, na podlagi katerega bi vsako racionalno ali normalno človeško bitje sklepalo, da bi prišel do še več denarja, kadarkoli bi hotel.” Sodnik je še ugotovil, da je Michael Dawes takoj po dobitku od svojega očeta in mačehe prejel 1,1 milijona evrov, vendar je to enormno vsoto “zmetal v zrak” že v enem mesecu. Malo več kot 600 tisoč evrov je zapravil za hišo v Portsmouthu, skoraj 300 tisoč evrov pa je razdelil prijateljem in družini njegovega partnerja. Pustil je tudi dobro plačano službo informatika.
Očeta imel za bankomat brez dna
Sodnik je prišel do zaključka, da je Michael na neki točki svojega življenja na visoki nogi na mesec zapravil kar 34 tisoč evrov, vključno s tem, da je samo v prehrambenih trgovinah pustil po 1.150 evrov mesečno. Njegovemu očetu se še sanjalo ni, da je Michael tako potraten in nikakor ni mogel razumeti, ko mu je sin aprila 2012 priznal, da mu je zmanjkalo denarja. Kljub vsemu kri ni voda, oče mu je še naprej pomagal tako, da mu je prek bančnih transferjev nakazoval denar. Sodnik Gerald je razkril, da je Michael to dejanje vzel kot dokaz, da mu bo njegov oče “izkašljal” denar, kadarkoli ga bo prosil za to in ga bo oče na takšen način podpiral do konca življenja. The Guardian piše, da je sodnik razsodil, da on tega ne more odobriti.
Marca 2013 sta Dave in Angie sklicala družinski sestanek, na katerem so se dogovorili, da bosta poplačala del Michaelovih dolgov in prav tako dolgov njegovega partnerja, vendar pa zanju potem ne bo več finančnih sredstev. Michael po tem ni želel več govoriti z očetom niti z mačeho, pravi izpad pa je doživel na rojstnodnevni zabavi svoje mačehe, ko je zahteval skoraj 6 milijonov evrov in verbalno napadel Angie Dawes. Obtožil ju je, da sta arogantna in neradodarna.
Obtožil očeta in mačeho, da sta skopuha, njun zagovornik pa je razkril, da sta prijateljem in sorodnikom podarila kar 35 milijonov evrov
Michael Dawes je med pričanjem na sodišču izjavil, da je opazil, kako se je njuno obnašanje spremenilo. Medtem ko naj bi bila njegov oče in mačeha ves čas relativno skromna, naj bi “zrasla čez noč” in pričakovala, da ju ljudje zaradi denarja obravnavajo drugače. Zagovornik loto-milijonarjev pa je razkril, da temu ni tako, saj sta Dave in Angie svojo srečo delila tudi s prijatelji in z družino – za sorodnike in prijatelje sta tako namenila okrog 35 milijonov evrov, nekaj pa sta dala tudi v dobrodelne namene. Sodnik je po videnem in slišanem zaključil: “Michael je imel zagotovljena sredstva za udobno življenje, vendar pa se je iz svojih razlogov odločil, da ne bo izkoristil te priložnosti. Zato se zahtevek zavrne.”
M. S.