fbpx

Blišč letošnjih oskarjev: Leonardo DiCaprio, Brie Larson in V žarišču so glavna imena

Foto: epa

Film o spolnih zlorabah duhovnikov v Bostonu Spotlight (V žarišču) je na sinočnji 88. podelitvi filmskih nagrad v Los Angelesu prejel oskarja za najboljši film. Tokrat je na svoj račun prišel tudi Leonardo DiCaprio, ki je pri 41 letih prejel svojega prvega oskarja za glavno moško vlogo.

Podelitev nagrad je potekala v znamenju zbijanja šal ne le o rasizmu, ampak tudi o Avstraliji. Film Pobesneli Maks: Cesta besa je namreč pobral šest pozlačenih kipcev.

Med letošnjimi nominiranci za najboljši film ni bilo izrazitega favorita kot prejšnja leta. Največ nominacij (12) za oskarje je imel film režiserja Alejandra Inarrituja Povratnik. Na koncu je osvojil tri, in sicer za najboljšo režijo ter za kinematografijo, vlogo favorita pa je upravičil Leonardo DiCaprio, ki je v tem filmu o ameriškem lovcu na krzna, ki se po spopadu z medvedom vrne med žive, dobil oskarja za glavno moško vlogo.

Kraljevanje Pobesnelega Maksa
Zgodba o novinarjih časopisa Boston Globe, ki razkrivajo zlorabe katoliških duhovnikov, V žarišču, je dobila oskarja še za izvirni scenarij, kraljeval pa je Pobesneli Maks z oskarji za kostume, sceno, masko, montažo slike in montažo tona ter mešanje tona.

Brie Larson (foto: epa).

Brie Larson (foto: epa).

Brie Larson je filmu Soba prinesla oskarja za glavno žensko vlogo, Velika poteza je osvojila oskarja za prirejeni scenarij, favorita Sylvestra Stallona (Creed) je presenetil in razočaral Mark Rylance z osvojitvijo oskarja za stransko moško vlogo (Most vohunov), Alicia Vikander pa je zagotovila oskarja filmu Dansko dekle.

V kategoriji tujejezičnih filmov je Madžarski po devetih nominacijah doslej drugega oskarja v zgodovini zagotovil film o holokavstu Savlov sin.

B. O., STA