fbpx

Borci proti mučenju živali nasprotujejo muslimanskemu načinu klanja živali

Foto: epa

Najnovejše raziskave kažejo, da živali umirajo v nepotrebni bolečini, ker muslimanski način ubijanja živali ne predvideva omamljanja živali, preden ji prerežejo goltanec. Na bristolski univerzi trdijo, da muslimanski učenjaki ne poznajo humanih načinov omamljanja, zato živali poginejo v bolečini.

V tradicionalni mesariji so živali omamljene z električnim šokom, da jih koljejo v nezavestnem stanju. Tak način zmanjša bolečino in trpljenje pred smrtjo, toda mnogi muslimanski proizvajalci mesa živali ne omamijo pred klanjem, ker se bojijo, da ta način ni skladen z načinom “halal”, kot to določa muslimanski zakon.

Morda vas o tem zanima kaj več: Konec obrednega klanja v Avstriji

Raziskave dokazujejo, da električni šok zmanjša bolečino živali med klanjem. V EU je treba klati po evropskih regulacijah (prej jo je treba omamiti z elektrošokom), z izjemo tistih proizvajalcev, ki jim to prepoveduje versko prepričanje. Leta 2013 je bilo približno 2,4 milijonov ovac in koz ubitih na ta religiozni način v mesnicah z načinom halal in košer, kar je 60 odstotkov več kot leta 2011. Med temi živalmi je bilo na način halal ubitih 37 odstotkov ovac in koz, 25 odstotkov goved in 16 odstotkov perutnine.

Metoda halal pomeni, da živalim prerežejo goltanec z enim rezom ob recitiranju verskih verzov. Vsa kri odteče iz živali, ker muslimanski zakon prepoveduje uživanje krvi.  

Raziskovalci veterinarske univerze v Bristolu so vprašali muslimanske učenjake in uživalce mesnin halal o njihovem mnenju glede predhodnega omamljanja živali. Kar 69 odstotkov jih je reklo, da se ne strinjajo s tem, da bi omamljanje res zmanjšalo bolečino, ki jo občutijo živali, kot poroča Daily Mail.

Foto: epa.

Foto: epa

Več kot 95 odstotkov učenjakov in uživalcev hrane pa se je strinjalo, da če omamljanje ne bi povzročilo smrti, fizične poškodbe ali oviralo iztoka krvi, bi se meso štelo za halal. Po muslimanskem zakonu se lahko zgodi, da se meso ne šteje za halal samo zaradi imena. Tako je v Maleziji treba preimenovati “hot dog” zato, da ne bi prišlo do zavrnitve certifikacije halal, ker so psi po muslimanski zakonodaji nečisti.

A. B.