fbpx

Čudežno zdravilo, ki obljublja 120 let življenja

Foto: iStock

Znanstveniki napovedujejo prvo zdravilo, ki upočasnjuje staranje, ljudje, ki ga bodo uživali, pa bodo lahko po njihovih besedah dočakali kar 120 let. Gre za zdravilo metformin, ki se sicer uporablja za zdravljenje sladkorne bolezni, sedaj pa so odkrili, da ima učinke tudi proti staranju.

Prvo zdravilo za upočasnitev staranja bodo na ljudeh testirali že v letu 2016. Znanstveniki verjamejo, da je staranje človeka možno praktično zaustaviti, zdravilo pa bo uživalcem pomagalo živeti dolgo in zdravo življenje. Prav tako so prepričani, da bo zdravilo preprečilo razvoj Alzheimerjeve in Parkisonove bolezni.

Prepričanje znanstvenikov se sicer za zdaj zdi še fantastika, vendar pa so ti že dokazali, da so učinki zdravila za diabetes podaljšali življenje nekaterim živalim. V nadaljnjih testiranjih pa bodo preverili, ali bo to čudežno zdravilo enako delovalo tudi pri človeku.

“To lahko postane najpomembnejše medicinsko odkritje našega časa. Predstavljajte si možnost, da upočasnite staranje,” so izpostavili strokovnjaki.

Če bo znanstvenikom uspelo, bo lahko človek pri 70 letih enako biološko zdrav kot sedanji 50-letniki. Odkritje predstavlja vstop v neko novo obdobje, kjer se zdravniki ne bodo več borili proti raku, sladkorni bolezni ter demenci, ampak bodo namesto tega zdravili osnovni mehanizem – staranje.

Foto: iStock

Foto: iStock

Lithgow: Staranje ne bo več biološka skrivnost
Škotski strokovnjak in profesor Gordon Lithgow, ki sodeluje v raziskavi, je za Telegraph povedal: “Če boste ciljali na upočasnitev staranja, boste upočasnili tudi vse bolezni. To je revolucionarno. To se še ni zgodilo.” S tovrstnimi raziskavami se ukvarja že 25 let in si ni nikoli predstavljal, da bodo kdaj prišli na idejo o testiranju zdravila proti staranju. “Tovrstno testiranje na ljudeh je bilo nepredstavljivo. 20 let nazaj je bilo staranje biološka skrivnost. Sedaj ta pojav končno pričenjamo razumeti,” je še dodal.

Mišim je metformin podaljšal življenje za 40 odstotkov
Zdravilo metformin so do sedaj testirali na črvih. Ne samo da je tem upočasnilo staranje, celo zdravi so ostali dlje. Mišim, ki so se “zdravile” s tem čudežnim zdravilom, pa so podaljšali življenjsko dobo kar za 40 odstotkov, prav tako pa so postale močnejše tudi njihove kosti.

Raziskovalci na univerzi Cardiff so dokazali, da so sladkorni bolniki z uživanjem metformina v resnici živeli dlje od povprečja, čeprav bi morali po vsej logiki živeti osem let manj.

N. K.