fbpx

Hvala, ampak zakaj ravno puran?

Foto: Pixabay

Pečen puran s kruhovim nadevom, pire krompir, brusnična omaka, jabolčna ali bučna pita, zbrana družina in hvaležnost – to so besede, ki opišejo ameriški praznik “Thanksgiving” ali v našem prevodu zahvalni dan. V ZDA na leto vzredijo 228 milijonov puranov, večina pa jih konča na mizi prav za ta praznik.

Američani vsak četrti četrtek v novembru od leta 1941 praznujejo “Thanksgiving” oziroma zahvalni dan. To je najbolj pristen ameriški praznik, znan predvsem po posebnem družinskem obedovanju, ki vključuje tradicionalnega pečenega purana.

V preteklosti je bil zahvalni dan verski praznik, ko so se ljudje Bogu zahvalili za dobro letino. Legenda, ki jo učijo v ameriških šolah, govori, da so na ta dan ameriški Indijanci s purani pomagali nahraniti prve priseljence. Nota praznične hvaležnosti ostaja še danes, ko se družine zahvalijo za vse izobilje in ljubeče odnose v družini. Pred obedom se družinski člani primejo za roke in vsak pri mizi izrazi, za kaj je hvaležen.

“Jedilnik za prste obliznit”
Praznično vzdušje je čutiti skozi celotni proces praznovanja, od nabave sestavin do kuhanja, pripravljanja praznične mize in druženja ob slavnostni večerji. Puran je »zvezda« na mizi. Za praznično mizo se zbere širši krog družine, zato se breme kuhanja običajno porazdeli mednje, vsak s seboj prinese nekaj hrane. Praznik je pospremljen z zavestjo, da je zahvalni dan priložnost narediti nekaj dobrega za druge ali skupnost.

Bučna pita (Pumpkin pie). Foto: Pixabay

Bučna pita (Pumpkin pie). Foto: Pixabay

Slavnostni jedilnik sestavlja pečen puran s posebnim kruhovim nadevom. Najpogosteje k puranu postrežejo pire krompir in brusnično omako, za sladico pa ne sme manjkati jabolčna ali bučna pita. Obstaja tudi nenapisano pravilo, da mora purana razrezati moška roka.

Tradicionalna parada v New Yorku
Trgovska hiša Macy’s organizira priljubljeno tradicionalno parado ob zahvalnem dnevu, ki si jo na ulicah New Yorka v živo ogleda več kot tri milijone ljudi. Barvita parada je sprehod znanih risanih junakov, navijačic, plesalk, velikih balonov in različnih pihalnih godb.

Zahvalni dan tudi športno obarvan
Na ta dan se odigrajo tri tekme ameriške nogometne lige (NFL), ki se sicer običajno igrajo ob nedeljah. Za zahvalni dan so izbrane atraktivne tekme rivalskih klubov, ki pred televizijske zaslone privabijo številne gledalce, tudi takšne, ki morda niso privrženci ameriškega nogometa.

Anja Dangubič