fbpx

Dijaka iz Krškega z letečim filtrom zmagala na okoljski olimpijadi

Foto: ZEG

V francoskem Villefranche sta dijaka tehnične gimnazije Krško z idejo letečega filtra za čiščenje zraka prišla do zmage na 16. okoljski olimpijadi. Tim Kolman in Jan Simončič sta zasnovala projektno idejo, ki se je na olimpijado uvrstila v okviru projekta Zveze ekoloških gibanj Slovenije (ZEG).

Okoljski projekt ZEG je zmagal na okoljski olimpijadi kot celokupni projekt, znotraj katerega je izstopala projektna ideja dijakov iz Krškega. Kot pojasnjuje Sanja Rokvić, organizatorka in vodja projekta, je bil v ospredju projekt Evro-mediteranske mreže – vključevanja mladih v ekološke postopke, znotraj katerega so organizirali številne dogodke za mlade s ciljem pokazati mladim inovativne praktične rešitve za okoljsko problematiko.

Foto: ZEG

Foto: ZEG

Mlade spodbujajo k aktivnosti
Slogan, za katerega so se odločili po 1. posavskem mladinskem ekološkem posvetu, ki so ga organizirali na začetku leta, se je glasil: »Aktiviraj se! Bodi aktiven, kreativen, koristen! Razmišljaj globalno, deluj lokalno!« Kasneje so sledili številni dogodki, ki so bili organizirani za mlade. Razpisali so tudi natečaj za najboljšo okoljevarstveno projektno idejo, katero sta Kolman in Simončič kasneje predstavila na olimpijadi.

Najboljša je bila slovenska ideja
Mlada raziskovalca sta idejo razvila s pomočjo profesorice in mentorice Veronike Gradišek in se uvrstila na okoljsko olimpijado po zmagi na natečaju ZEG Posavje na temo inovativnih ukrepov za razvoj Slovenije in Sredozemlja. Tekmovanje v Franciji je potekalo konec septembra, prijavljenih je bilo 21 držav iz Evrope, Azije in Afrike. Na olimpijadi, ki jo je organizirala Evromediteranska mreža, sta slovenska dijaka zmagala v finalnem izboru, kamor so se uvrstile še ekipe iz Maroka, Alžirije, Libanona in Italije.

Naprava prihodnosti?
Po navedbah STA sta dijaka v zmagovalnem projektu zapisala, da naj bi naprava sesala ter filtrirala zrak, sončne celice na njen pa bi omogočile okolju prijazno delovanje. Filtri za izboljšanje kakovosti zraka bi se namestili na naprave, ki že imajo neko funkcijo, s pomočjo kemikov, fizikov in biologov pa bi iznašli različne načine za zajemanje posameznih vrst polutantov.

 

A. D.