fbpx

Dvoboj med vinom in pivom

(Foto: iStock)

Svetovni sloves je uspelo doseči le nekaterim pijačam. Obstajajo različni okusi, pa tudi različni vplivi na naše telo. Je eden boljši od drugega? Kako jih primerjati? Kaj nam povzroči hujši glavobol po prekrokani noči, preveč vina ali preveč piva? 

Pivo in vino po podatkih BBC Future veljata za najbolj priljubljeni pijači po vsem svetu. Vrček piva in srednje velik kozarec vina vsebujeta približno enako vsebnost alkohola – dve ali tri britanske enote oziroma 16 do 24 g. Vseeno pa je vpliv le-tega na naše telo odvisen od vrste pijače.

Najhitreje se človeka prime žganje, najpočasneje pivo
Mack Mitchell iz Univerze Texas Southwestern Medical Center je analiziral skupino 15 moških, ki so pili različne alkoholne pijače. Posebno pozornost je namenil ujemanju količine popitega alkohola s telesno težo posameznika. Določeno količino alkohola so opazovani posamezniki morali spiti v intervalu 20 minut. Pričakovano najhitreje “stopijo v glavo” žgane pijače, sledi jim vino, ki ga začutimo po 54 minutah, medtem ko pivo za učinek potrebuje 62 minut po končanem pitju.

Skrivnost “mačka” po prekrokani noči ostaja
Znanstvenikom še ni uspelo razkriti skrivnosti največjega sovražnika – glavobola po prekomernem pitju. Ena izmed možnih razlag je dehidracija, saj po pitju alkohola pogosteje hodimo na stranišče in tako izločimo več tekočine, kot smo je prejeli.

Alkohol vsebuje organske molekule, ki vsaki pijači dodajo edinstven okus in aromo, vendar so večinoma strupene za telo. To naj bi povzročilo bolečine v glavi in slabost, ki običajno sledijo po prekrokani noči.

V kozarcu vina tudi kanček zdravja, v pivu prav nič
Pogosto slišimo, da kozarec vina pomaga pomladiti telo in zmanjšuje tveganje za bolezni srca, visok krvni tlak in sladkorno bolezen. To izhaja iz t. i. polifenolov, ki jih najdemo predvsem v rdečem vinu, le-to pa pomirja vnetja in izniči škodljive kemikalije v telesu.

Za razliko od rdečega vina v pivu ni mogoče zaznati zdravih elementov, poroča BBC. Kljub temu pa kozarec vina na dan – kot pravijo – še ne odžene zdravnika stran.

Pivo se ponaša z bolj “slavno” zgodovino
Ko govorimo o pozitivnem vplivu na zdravje, velja vino med alkoholnimi pijačami za najboljše zdravilo. Po drugi strani pa se strastni pivci piva lahko odzovejo, da ima njihova najljubša pijača bolj slavno zgodovino. Nekateri antropologi so mnenja, da naš okus piva izvira še z začetka civilizacije in kmetijstva. Morda bomo ravno o tem razmišljali ob naslednji priliki, preden bomo naročili pijačo.

J. F.