fbpx

En dan (pre)več – česa vse ne smete početi na prestopno leto

Foto: Pixabay

Prestopno leto se zgodi vsaka štiri leta in čeprav se vam morda ne zdi nič posebnega, se marsikatera babica ne bi strinjala z vami. Prestopno leto velja za nesrečno leto, zato se na to leto ni dobro poročiti ali začeti z novim poslom. Popolnoma drugačna tradicija pa izhaja iz Irske, kjer je 29. februar veljal za edini dan v letu, na katerega je lahko ženska za roko zaprosila moškega.

Letošnje leto je prestopno leto, kar pomeni, da ima februar namesto 28 kar 29 dni. Gre za uravnavanje gregorijanskega koledarja z astronomskim in se zgodi vsaka štiri leta. Povezano pa je tudi z marsikatero vražo še iz časa naših babic.

Prestopno leto so izumili Egipčani
Uravnavanje koledarja s potovanjem zemlje so si prvi izmislili Egipčani, ki so ugotovili, da se z dodatnim dnem koledar izravna vsake štiri leta. Kasneje so današnjo obliko prestopnega leta izoblikovali Rimljani, ki so določili, da bo ta dan 29. februar.

Prestopno leto je vsako leto, ki je deljivo s številom 4. To pa ne velja za tista leta, ko se menja stoletje (na primer 1800). V tem primeru je prestopno leto le tisto leto, ki je deljivo tudi s številom 400. 

Prestopno leto je nesrečno leto
Po prepričanju ljudi je prestopno leto vedno veljalo za nesrečno leto, zato nihče v tem letu ne bi smel začeti resnega posla. Prav tako nam bi Grki v prestopnem letu odsvetovali poroko, saj to prinaša veliko nesreče v zakon, navaja 24 sata.

Na prestopno leto ne sadite sadnega drevja
Kot veleva tradicija, na prestopno leto ne smemo saditi sadnih dreves, saj bodo ta obrodila le vsake dve leti, morda pa celo na vsake štiri leta. Če se že odločate za sajenje sadnega drevja, pa to storite jeseni in nikar spomladi.

Verjetnost, da se nekdo rodi 29. februarja je 1 proti 1000, danes pa na svetu živi približno 4 milijone ljudi, rojenih na ta dan. V Guinnessovo knjigo rekordov je zapisana družina Keogh iz Irske, kjer so kar tri generacije otrok rojene 29. februarja.

29. februar, dan, ko lahko dekleta za roko zaprosijo svoje izbrance
Kot veleva irska tradicija, je 29. februar edini dan v letu, ko lahko namesto moških za roko svoje izbrance zaprosijo tudi ženske. Tradicija izhaja iz stare irske legende, po kateri je Sv. Brigita sklenila dogovor s Sv. Patrikom, da lahko ženska na ta dan zaprosi moškega za roko. Če je moški na ta dan zavrnil snubitev, je moral ženski v zameno kupiti rokavice. Kot veleva legenda, je ženska dobila rokavice zato, da je s tem zakrila roke, na katerih ni bilo zaročnega prstana. Na Irskem pa je 29. februar poseben tudi za otroke. Vsi, ki so rojeni na ta dan, dobijo posebno darilo – 100 funtov.

Je prestopno leto nesrečno še danes?
Marsikdo pa verjame, da je prestopno leto nesrečno še dandanes. Kar nekaj odmevnih dogodkov se je namreč zgodilo prav v prestopnih letih. Vojna v Bosni in Hercegovini se je začela in končala na prestopni leti (1992 in 1996), v Rusiji je Putin prišel na oblast na prestopno leto 2000, ekonomska kriza pa se je prav tako pričela na prestopno leto 2008.

M. G.