Ta beli prah vam lahko reši življenje

Foto: Pixabay

Večina nas ima doma sodo bikarbono. Tisti beli prah, ki ga običajno uporabljamo za čiščenje ali pri pripravi sladic. A ta prah ima tudi veliko bolj pomembno vlogo. Lahko nam namreč reši življenje. Prenizka raven bikarbonata lahko predvsem pri starejših ljudeh pomeni kar za 24 odstotkov višjo možnost za prezgodnjo smrt, so odkrili znanstveniki z Univerze v Utahu.

Razultati raziskave, ki so bili objavljenju v reviji Clinical Journal od American Nephrology, so pokazali, da lahko povečana raven bikarbonata podaljša naše življenje.

Ekipa znanstvenikov je raziskovala, kako so spremembe v pH, ogljikov dioksid in bikarbonati povezani z življenjsko dobo zdravih starejših oseb. Analizirali so podake 2,287 udeležencev v raziskavi, s katero so začeli že leta 1997, poroča Večernji list.

Uravnavanje pH
Pomanjkanje bikarbonata je sicer izredno težko prepoznavno zdravstveno stanje, a hkrati tudi zelo pogosto. Soda bikarbona je odgovorna za prenos kisika, širi krčne žile in sprošča kisik v tkivu, s čimer se poviša pH. Povečanje vrednosti pH v urinu pa preprečuje kristalizacijo urinarnega trakta. Ugotovljeno je bilo narmeč, da sečna kislina lahko povzroči sladkorno bolezen, srčne bolezni, srčne napade, ledvične kamne. Prav tako proizvaja strupeno spojino alkosan, ki ustvarja glivice, kar nato vodi v diabetes in kasneje tudi do raka.

Preveč kisel pH povzroča celično degeneracijo, kar lahko privede do resnih zdravstvenih težav, kot je rak, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, osteoporoza in zgaga. Dejstvo, da biološko življenje bolje funkcionira v nekislem okolju, dovolj jasno govori v prid uporabnosti sode bikarbone.

Raven bikarbonata v organizmu lahko povečate s prehrano, obogateno s sadjem in zelenjavo.

Da je soda bikarbona koristna sestavina, so vedeli že naši dedki in babice. Morda se boste spomnili, da ste svojega dedka kdaj po kosilu videli, kako je v kozarec z vinom zmešal tudi nekaj sode in nato na dušek izpil. S tem je uravnal pH – ali po domače kislino v želodcu – in ga zato ni pekla zgaga.

B. O.