fbpx

Filmsko ogledalo: Nož v hrbet

Glavni junaki zabavne ameriške kriminalke Nož v hrbet. (Foto: Facebook)

Glavni junaki zabavne ameriške kriminalke Nož v hrbet. (Foto: Facebook)

V slovenskih in svetovnih kinematografih se je pričela vrteti zabavna ameriška kriminalka Nož v hrbet (Knife Out). V glavnih vlogah nastopajo bondovski Daniel Craig, glavno dekle Michaela Myersa (Noč čarovnic) Jamie Lee Curtis in Kapitan Amerika Cris Evans ter še kopica preostalih odličnih igralcev. Kdo je ubil glavo družine Harlana Thrombeya?

Zgodba ameriške zabavne in skrivnostne kriminalke Nož v hrbet se prične v premožni družinski hiši Trombay, kjer policista in na videz norčav, s svojimi zvijačnimi metodami slavni zasebni detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig) preiskujejo t.i. samomor glavo družine, znanega pisca kriminalk Harlana Trombaya (Christopher Plummer). V zanimivih zaslišanjih se tako znajdejo njegova najstarejša hči Linda Drysdale (Jamie Lee Curtis) in njen mož Richard Drysdale (Don Johnson), najstarejši sin in vodja družinske založbe Walt Thrombay  (Michael Shannon), sanjava snaha Joni Thrombay ( Toni Collette) ter osebna zdravstvena pomočnica umrlega Harlana, migrantka Marta Cabrerra (Ana de Armas). Zgodba filma se hitro začne zapletati, saj nihče izmed članov družinskega drevesa pokojnika ni to, za kar se izdaja.

Ameriška kriminalka Nož v hrbet je eden najbolj pričakovanih filmov letošnjega leta. Režiser filma Rian Johnson je svetovno filmsko občinstvo prebudil s svojim vrhunskim trilerjem Looper, se vrača na prizorišče svojih začetnih filmskih del, ki jo je kronal z lahkotno prevarantsko komedijo Bratov Bloom (Brothers Blooom). Kriminalka je posneta v slogu znamenitih kriminalnih zabavnih filmov v duhu Agathe Christie in njenega znamenitega detektiva Hercula Poirota in televizijskega ameriškega poročnika Columbuja. Scenarij s svojimi zanimivimi preobrati pušča gledalca v napetosti in njegovem razmišljanju, kaj se je zgodilo za zidovi družine Thrombay. Film je zelo dinamičen, odlično posnet, svoje pa naredi tudi vrhunska igralska zasedba, ki odlično odigra svoje vloge ter vsakemu izmed likov doda poseben čar.

Hercule Poirot je preteklost, sedaj bo na sceni vladal Benoit Blanc, film pa si je prislužil tri nominacije za Zlati globus
Nož v hrbet je navdušil tako občinstvo kot kritike po svetu. Film s proračunom 40 milijonov ameriških dolarjev je v prvih dneh predvajanja že zaslužil 124 milijonov dolarjev. Film si je prislužil tri nominacije za letošnje Zlate globuse. Film je nominiran za najboljšo komedijo in muzikal, medtem ko sta Daniel Craig in Ana de Armas nominirana za najboljšo glavno moško in žensko vlogo v komediji in muzikalu. Svoje so dodali tudi že avtorji filmi, ki so napovedali nadaljevanje filmskih prigod zasebnega detektiva Benoit Blanca. Bondovski Daniel Craig pa si je zagotovil službo prihodnosti, saj se bo naslednje leto zadnjič oblekel v vohuna “njenega Veličanstva” ter nas v prihodnje zabaval vlogah prismuknjenega zasebnega detektiva Benoit Blanca.

Ocena filma: 5/5

Luka Perš