fbpx

[Filmsko ogledalo] Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja razočarala

Foto: epa

Ena najbolj popularnih filmskih franšiz, Vojna zvezd, je zaključila svojo tretjo filmsko trilogijo. Glede na odzive gledalcev ob zapuščanju kinodvorane lahko rečem le, da so z zaključnim delom razočarali goreče oboževalce Vojne zvezd in ostale filmoljube.

Zadnjega izmed filmov Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja sem si ogledal v enem izmed ljubljanskih kinematografov. Ne glede na to, da sem si v življenju ogledal več kot 300 filmov v kinematografih, tako burnega razočaranja in debate po ogledu filma že zelo dolgo nisem doživel. Eden najbolj pričakovanih hollywodskih spektaklov letošnjega leta je ljubitelja filma razočaral na celi črti.

Filmski ljubitelji Vojne zvezd so imeli pred sklepnim delom tretje trilogije veliko pripomb nad drugim delom zadnje trilogije, Zadnji jedi, da je preveč mistično transcedentno posnet in ne zajame pravega duha filmske franšize Vojne zvezd. Filmska korporacija Disney je na režiserski stolček vrnila čudežnega dečka Hollywooda tega tisočletja, režiserja J. J. Abramsa, ki je odlično režiral prvi del novodobne trilogije Vojne zvezd Sila se prebuja. Vendar je v slogu letošnjega leta veličastnih filmskih franšiz, kot je Terminator, ubila vse tisto, kar se je zgodilo v prejšnjih osmih filmih.

Vojna zvezd je postavila mejnik blockbusterskega filma
Filmska franšiza Vojna zvezd je luč sveta ugledala v zlatih 70. letih hollywodskega ustvarjanja, ko se je rodil novodobni hollywodski žanr blockbuster, kjer je pravila igre s svojim filmom Žrelo postavil režiser Steven Spielberg. Oče filmske franšize Vojne zvezd, George Lucas, je leta 1977 posnel prvi del vojnega vesterna s pridihom šekspirjanske drame. Vojna zvezd je takoj osvojila filmske gledalce po vsem svetu in postala ena najbolj uspešnih filmskih franšiz na svetu.

Vlogo osrednje protoganistke Rey so filmski ustvarjalci pod taktirko J.j Abrahmsa popolnoma uničili. (Foto: Facebook)

Vlogo osrednje protoganistke Rey so filmski ustvarjalci pod taktirko J. J. Abramsa popolnoma uničili. (Foto: Facebook)

Konec tretje trilogije v slogu slabši od turških in mehiških telenovel
Žal je zadnji del tretje filmske trilogije popolnoma razočaral gledalce. J. J. Abrams s svojo ekipo je s šibkim scenarijem popolnoma podcenil ljubitelje Vojne zvezd. Film je posnet zelo poceni glede na rekordni 250 milijonski proračun, ključni filmski liki pa se v zgodbo vklopijo slabše še kot v slabih slovenskih filmih. V svoji 25-letni zgodovini ogledov filmov v kinematografih še nisem doživel tako burnih in razočaranih odzivov filmskih ljubiteljev po ogledu filma. Lahko vam izdam samo to, da je konec zadnjega filma tretje filmske trilogije Vojne zvezd posnet slabše kot v turških ali mehiških telenovelah.

Zadnji del tretje filmske trilogije Vojne zvezd je popolnoma razočaral filmske ljubitelje. (Foto: Facebook)

Zadnji del tretje filmske trilogije Vojne zvezd je popolnoma razočaral filmske ljubitelje. (Foto: Facebook)

Nova trilogija se napoveduje za leto 2022
Prvi del tretje trilogije Vojna zvezd, Sila se prebuja, je nakazal novi trend v vesolju filmov Vojne zvezd v tem tisočletju. Sledil je po mojem mnenju eden najboljših filmov v franšizi, Zadnji jedi, ki je s svojo meditatcijsko transcedentno filozofijo zajadral v polje filmov Christoperja Nolana in zgodnjih filmskih del J. J. Abramsa. Na žalost je sklepni del trilogije definitivno najslabši. Vendar odpustek ostaja, saj najmočnejša filmska korporacija na svetu Disney želi s to franšizo izkoristiti ves potencial. Prvi del nove filmske trilogije so napovedali že za leto 2022. Zato upanje obstaja, vendar bo šla ob še enem tako slabo posnetem filmu Vojna zvezd, ena najmogočnejših filmskih franšiz, dokončno po gobe.

Ocena: 3/5 (samo zaradi tega, da jim po krščansko odpuščam za posneto filmsko polomijo)

Luka Perš