[FOTO] Mali zmajčki vedno bliže in vedno več jih je

Foto: Postojnska jama

Edinstven dogodek v Postojnski jami, ki veliko prahu dviga tudi v svetu, je vedno bliže epilogu. V jajčecih človeške ribice so že jasno vidni zarodki in kaj kmalu se bodo iz njih izlegle prave male človeške ribice. Mama pa še ne počiva, pred dnevi je namreč presenetila vse biologe in izlegla še eno jajce. 

V zadnjih dneh so zaposleni v Postojnski jami opazili nenavadno obnašanje človeške ribice, ki je nenadoma zapustila jajčeca in se umaknila v drugi konec akvarija. Sprva so mislili, da tam le počiva, a čakalo jih je presenečenje.

Jajčeca človeške ribice (foto: Postojnska jama)

Jajčeca človeške ribice (foto: Postojnska jama)

Izlegla je še eno jajčece, kar je presenetilo vse biologe. Mislili so namreč, da človeške ribice jajčeca ležejo le tri tedne, naša človeška ribica pa jih leže že dva meseca, še vedno pa jih ima nekaj v trebuhu.

Že izležena jajčeca pa se vedno bolj razvijajo. Iz fotografij je razvidno, da bodo zarodki kmalu dobili svojo pravo obliko in izlegli se bodo pravi mali zmajčki, kot jim ljubkovalno pravijo strokovnjaki. Na zarodku, ki ga je ribica izlegla najprej, se že vidijo zametki glave, repa in hrbta. Ker pa je informacij o človeških ribicah še premalo in gre za edinstven dogodek, strokovnjaki jajčeca natančno spremljajo. Kdaj se bo izlegla prva prava človeška ribica, torej še ni znano.

M. G.