fbpx

FOTO: Prihodnost, pravičnost in dobrota, kot jih vidijo otroci

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

V Pediatrični kliniki UKC Ljubljana so odprli razstavo Slovenija ima srce, kjer so svoja dela razstavili slovenski osnovnošolci. Gre za likovna in literarna dela, v katerih so po prebiranju knjige Nežno srce izrazili svoj pogled na svet, boljšo prihodnost in dobroto. 

Društvo Jasa že vrsto let opozarja na bistvo aktualnih družbeno-socialnih težav v Sloveniji in svetu. Kot pojasnjujejo, postaja stvarnost neznosna. Socialne razlike, lakota, onesnaževanje okolja in nenehno izkoriščanje živalskih in rastlinskih vrst so posledica krize mišljenja in razkroja etičnega sistema. Gre za odsotnost mišljenja in krizo morale. To krizo pa lahko zdravimo le s krepitvijo moralne sestavine in bitja posameznika, tudi otroka.

Knjiga za boljšo prihodnost
Knjiga je že v zgodovini predstavljala najmočnejše krepčilo mišljenja in bi še danes lahko veljala za najučinkovitejši dejavnik učlovečenja. In prav v luči trenutne moralne krize so knjige še pomembnejše kot v preteklosti. Zato v Društvu Jasa v okviru akcije Onežimo svet že vrsto leto izdajajo knjige, s katerimi želijo tako mlade kot malo starejše spodbuditi k razmisleku o morali, o dobrem in slabem ter prispevati k boljši prihodnosti.

”Knjiga je bila v preteklosti veliko pomembnejša. Bila je edini vir tako izobrazbe kot sprostitve. Danes živimo v svetu, kjer je ogromno različnih medijev, predvsem elektronskih, ki so vedno bolj privlačni tudi za otroke. Prav zato je še bolj pomembno, da otroke navajamo na kulturo branja in jim predstavimo čar, ki ga knjige ponujajo,” je poudaril direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Rajko Kenda.

V luči akcij Slovenija ima srce in Onežimo svet so v Društvu Jasa donirali knjigo Nežno srce vsem slovenskim osnovnim šolam. Otroke so nato prosili, da z besedo, sliko ali risbo predstavijo svoje mišljenje po prebrani knjigi. Prejeli so 2500 otroških stvaritev, vsakega mladega ustvarjalca pa obdarili s slikanico Prav je – ni prav (na fotografijah so osnovnošolci Osnovne šole Dobrepolje ob prejetju knjižnega darila). V Pediatrični kliniki UKC Ljubljana so odprli razstavo teh prispevkov, ki si jo je možno ogledati do sredine novembra. O pomenu knjige sta spregovorila predsednica Društva Jasa Mateja Jamnik in direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda, razstave pa se je udeležil tudi avtor knjige Anej Sam.

Fotogalerija razstave:

S knjigo usmerjamo otroke na pravo stran življenja 2 S knjigo usmerjamo otroke na pravo stran življenja 3 S knjigo usmerjamo otroke na pravo stran življenja 4 S knjigo usmerjamo otroke na pravo stran življenja 5 S knjigo usmerjamo otroke na pravo stran življenja 6 S knjigo usmerjamo otroke na pravo stran življenja 7 S knjigo usmerjamo otroke na pravo stran življenja 9S knjigo usmerjamo otroke na pravo stran življenja 8 S knjigo usmerjamo otroke na pravo stran življenja 10

M.G, V.V.