fbpx

[FOTO] To so najboljše popotniške destinacije v letu 2016

Foto: Pixabay

Izbira destinacije za potovanje je vedno težka izbira. Možnosti je ogromno, prav toliko pa je tudi razlogov, zakaj je posamezna destinacija prav za vas najboljša. Katere destinacije pa so tiste, ki bodo v prihodnjem letu definitivno najbolj vredne vašega obiska? 

Zima je v polnem zagonu, mraz in tema pa v marsikom premamita misli in želje po toplih krajih, rajskih plažah in soncu. Morda pa je že čas, da pričnete z načrtovanjem počitnic v pravkar začetem letu. In kam je vredno iti? Lonely Planet je sestavil seznam desetih najboljših popotniških destinacij za leto 2016:

 1. Bocvana
  Na prvem mestu top destinacij se je znašla Bocvana, afriška država, ki dandanes velja za eno najbolj demokratičnih in progresivnih držav Afrike. Združuje puščavne dele in delto, kar je omogočilo nastanek izjemne divjine. Kar 17 odstotkov države pokrivajo nacionalni parki, s katerimi želijo ohraniti edinstveno pokrajino in živalske vrste. Delta reke Okavango spada med Unescova zaščitena območja svetovne dediščine. Potovanje v Bocvano je prav gotovo doživetje, ki vam bo spremenilo življenje. Njena narava in divjina bosta v vas nedvomno pustili močno sled.

  Foto: Pixabay

  Foto: Pixabay

 2. Japonska
  Japonska, dežela vzhajajočega sonca, je vsekakor ena od destinacij, kamor je vredno potovati. Starodavna kultura, prečudoviti templji, oboki, zgodovinska mesta in visoko napredna velemesta, tehnološka naprednost in prečudoviti vrtovi so le nekateri od razlogov, zakaj se morate letos odpraviti prav na Japonsko.

  Foto: Pixabay

  Foto: Pixabay

 3. Združene države Amerike
  Poleg filmov, glasbe, politike in pop kulture lahko Združene države Amerike ponudijo veliko več, kot na prvi pogled izgleda. Imajo več kot 50 nacionalnih parkov in več sto zgodovinskih destinacij. V sebi skrivajo nekatere najbolj prečudovite razglede na svetu. Poleg naravnih znamenitosti pa lahko uživate tudi v mnogih športnih, glasbenih in gledaliških dogodkih.

  Foto: Pixabay

  Foto: Pixabay

 4. Palau
  Eden od vulkanskih otočkov v Tihem oceanu je prav gotovo še neodkriti biser sveta. Njegov največji čar je prav gotovo podvodni svet, ki za potapljače omogoča neskončne možnosti raziskovanja. Rajske plaže s kristalno čistim morjem obkroža tropski gozd, zaradi stabilne klime pa je otok za obisk primeren prav v vseh letnih časih. Palau je prav gotovo odlična tropska destinacija za vse ljubitelje morja.

  Foto: Pixabay

  Foto: Pixabay

 5. Latvija
  Baltska država, ki bo letos praznovala 25 let samostojnosti, skriva v sebi izjemno kulturno bogastvo, zaradi katerega je definitivno vredna ogleda. Zgodovinska arhitektura, ki se razpreda skozi različna stoletja, njena mesta naredi še lepša. Latvijo odlikuje tudi odlična kulinarika, kar je še en razlog več, da to državo obiščete tudi vi.

  Foto: Pixabay

  Foto: Pixabay

 6. Avstralija
  Dežela koal, kengurujev in surferjev je že dolgo priljubljena popotniška destinacija mnogih turistov. Avstralija popotnikom ponuja mnogo različnih možnosti, tako ogledov naravnih parkov in čudovitega podvodnega sveta kot tudi možnosti potovanja v izvirno kulturno okolje avstralskih staroselcev.

  Foto: Pixabay

  Foto: Pixabay

 7. Poljska
  Država znamenitih zgodovinskih mest, prijaznih ljudi in odlične kulinarike omogoča tudi marsikateri prečudovit izlet v naravo. Jezera, parki, hribi in ostala naravna bogastva dokazujejo, da je Poljska odlilčna destinacija za vse vrste popotnikov. Njena bližina in cenovna dostopnost pa sta le še en razlog več, zakaj je to državo potrebno obiskati.

  Foto: Pixabay

  Foto: Pixabay

 8. Urugvaj
  Najmanjša država v Južni Ameriki, ki jo mnogo ljudi pozna zgolj po nogometu, v sebi skriva veliko skrivnosti, zaradi katerih je vsekakor vredna obiska. Kulturna sofisticiranost Urugvaja popotnikom omogoča, da doživijo nekatere značilnosti Južne Amerike, ki niso bile posebej prirejene za turiste.

  Foto: Pixabay

  Foto: Pixabay

 9. Grenlandija
  Grenlandija morda ni prva destinacija, na katero bi pomislili, a njena čudovita neokrnjena narava ponuja mnogo scen, ki jih lahko vidite zgolj tam. Če se boste po Grenlandiji potikali peš, z motornimi sanmi ali pa s pasjo vprego, boste priča najbolj nedotaknjenim prizorom, ki jih ustvarja narava. Čeprav gre za največji nekontinenten otok in ima zelo majhno število prebivalcev, lahko na njeni zahodni obali najdemo nekaj prelepih vasic.

  Foto: Pixabay

  Foto: Pixabay

 10. Fidži
  Eksotične, rajske plaže, podvodni biseri in fascinantna kultura uvrščajo Fidži med najboljše destinacije leta 2016. Pogled na dolge peščene plaže, palme in modro morje vas bodo prepričale že na prvi pogled. Za piko na i pa vas bodo na Fidžiju prepričali še prijazni prebivalci in njihov umirjen način uživanja. Prav gotovo je Fidži destinacija, s katere se bo težko vrniti v vsakdanje življenje.

  Foto: iStock

  Foto: iStock

  M. G.