fbpx

[FOTO] V Postojnski jami se je rodil prvi zmajček!

Foto: Postojnska jama

Natanko štiri mesece od izlega prvega jajčeca se je v Postojnski jami iz jajčeca izlegla prva človeška ribica. Človeška ribica, ki sicer živi skrivnostno življenje v globinah jam v temi, je tako presenetila vse strokovnjake in v akvariju izlegla jajčeca, iz katerih se bo morda izleglo še več malih zmajčkov.

Verjetnost, da bi se v jamskem akvariju iz jajčec kdaj razvile človeške ribice, so bile praktično ničelne. A čudeži se dogajajo. Osebje v Postojnski jami je za zarod skrbelo iz ure v uro. ”Opazovali smo jajčeca, povezovali znanstvena dognanja in lastna opazovanja. Marsikdaj smo bili zmedeni, a vendar smo morali sprejemati odločitve, ki jih ni še nihče. Vse je bilo novo,” so zapisali v izjavi za javnost.

V naravi se po statističnem sklepanju iz 500 izleženih jajčec uspešno razvijeta le dva mladička. Tokrat pa se je prvi že izlegel, in kot poročajo iz Postojnske jame, je takih jajčec, iz katerih se lahko razvijejo človeške ribice, še 22.

Zmajček se je kar ‘izstrelil’ iz ovojnice
Osebje pozorno spremlja jajčeca. ”Kateri bo naslednji zmajček? Ali se bo tudi on dobesedno ‘izstrelil’ iz ovojnice in zaplaval po akvariju ter se nato umiril na dnu, kot je izgledalo izleganje prvega?” se sprašujejo v Postojnski jami. To je bilo namreč presenečenje, saj naj bi zarodki potrebovali več poskusov, da se izležejo iz jajčeca, novemu zmajčku pa je to uspelo že v prvem poskusu.

Posnetki, ki so jih z infrardečo kamero naredili ob izleganju zmajčka, so nekaj povsem novega za znanost, saj izleganje proteusa ni bilo še nikoli zabeleženo na posnetek.

Začenja se najtežje obdobje, morda bomo imeli male zmajeve jasli
Z rojstvom zmajčka pa se začenja tudi najtežje obdobje, ko bodo morali raziskovalci skrbeti za ličinko. Le-to bo kmalu potrebno začeti hraniti, saj ne živi v naravnem okolju, kjer bi to počela sama. Da ne bi prišlo do okužbe, ji bodo morali redno menjati vodo. In če bo ličink več, bo morala biti vsaka v svojem akvariju.

”Pripraviti bomo morali prave male ”jasli’. In če bo šlo vse po sreči, bodo zmajčki zrasli. Čeprav ne bodo bruhali ognja, bo takrat pravi čas za ognjemet,” so zapisali v izjavi za javnost.

M. G.