fbpx

Fotografije iz Postojnske jame: Mali zmajčki se že premikajo

Zarodki v mesecu aprilu (Foto: Postojnska jama)

Jajčeca, ki jih je človeška ribica v Postojnski jami izlegla konec januarja letos, uspešno napredujejo. Mali zmajčki so se že začeli premikati, vedno bolj pa dobivajo obliko ličinke. Še vedno so znotraj ovojnice in so prilepljeni na svoj kamen. 

Ekipa Postojnske jame, ki vestno spremlja razvoj zarodkov, je navdušena. Gibanje namreč pomeni, da zmajčki rastejo. Biologa vsak dan preverita razvoj in odstranita morebitna propadla jajčeca, da ta ne bi okužila še ostalih.

Vedno bolj prisotne so tudi skrbi glede statistike, saj preživi le majhen delež ličink, tudi tiste pa so lahko zaradi genetskih pomanjkljivosti v nevarnosti. Zaradi izjemnosti dogodka je eden od biologov skupaj z doktorico z ljubljanske biotehniške gakultete Liljano Bizjak Mali odšel v Francijo v laboratorij za preučevanje in reprodukcijo človeške ribice.

V Franciji že 10 let ni bilo mladičkov
Da gre za izjemen dogodek, priča tudi dejstvo, da v francoskem laboratoriju že deset let niso imeli mladičev človeške ribice. Ker gre za izjemno občutljiv razvoj in zelo redko žival, pa je nujno poskrbeti za ustrezne pogoje za njihov razvoj.

Uslužbenci Postojnske jame tako poudarjajo, da je nujno skrbeti za čistost reke Pivke in njenega habitata, saj lahko le tako poskrbimo, da se bodo mali zmajčki lahko razvili.

M. G.