fbpx

Hanin ples: Dokaz, da je kljub gibalnim oviram vse mogoče

Hanin ples (Hannah’s Dance) – film, ki ga predstavlja Zveza Sonček, govori o mladi ženski Hani, ki ima celebralno paralizo in uporablja invalidski voziček, a kljub temu živi zelo intenzivno in polno življenje, se ukvarja s plesom in pri tem uživa. Je pravi dokaz, da je kljub gibalnim oviram vse mogoče. 

Hana je mlada ženska s celebralno paralizo, ki pa je bolezen ni ustavila. Kljub temu da mora uporabljati invalidski voziček, se ukvarja s plesom in pri tem neizmerno uživa. Kljub težki gibalni oviranosti si želi polne vključitve v družbo. Film se predstavlja na svetovnih festivalih, do sedaj je leta 2015 dobil nagrado za najboljši dokumentarec na Portobello, na filmskem festivalu v Londonu, v Sloveniji pa film predlaga Zveza Sonček.

Film si lahko ogledate v ponedeljek, 25. januarja 2016, ob 13.30 v Centru Sonček v Šiški, Trg komandanta Staneta 5, Ljubljana. Po predstavitvi filma bo brezplačna glasbena delavnica s predstavitvijo unikatnih glasbil za odrasle osebe z invalidnostjo. 

Režiserka filma je Vesna Marich, sicer rojena na Hrvaškem, a je skoraj celo življenje preživela v Sarajevu, kjer je do leta 1992 delala tudi kot režiserka na TV Sarajevo. Kariero je nadaljevala v Londonu, kjer nadaljuje s snemanjem dokumentarnih in izobraževalnih filmov.

Zveza Sonček je Zveza društev za celebralno paralizo Slovenije ter je neprofitna in nevladna nacionalna invalidska organizacija. Deluje že od leta 1983, v njej pa je združenih več kot 4000 oseb s celebralno paralizo in drugimi invalidnostmi, njihovih svojcev in strokovnih sodelavcev. 

Film je bil produciran v sklopu projekta Joy of Sound, ki je edinstven projekt inkluzivne glasbe in umetnosti. Združuje ljudi vseh starosti, intelektualnih in telesnih zmožnosti, ter vseh družbenih slojev, s ciljem kreativnega sodelovanja in medsebojnega učenja.

M. G.