fbpx

Ilustracija iz Andersenove pravljice prodana za 44 tisoč evrov

Celotno pravljico si lahko sami ali skupaj z otroki ogledate v zgornjem videu.

Zelo redek akvarel, ki ga je za slikanico Hansa Christiana Andersena Cesarjev slavec ustvaril Kay Nielsen, je bil na dražbi avkcijske hiše Dominic Winter prodan ameriškemu zbiratelju za 32 tisoč funtov oziroma 44 tisoč evrov. Nielsenove ilustracije so prava redkost. Med drugim je danski ilustrator likovno opremil pravljice bratov Grimm.

Nielsen je ilustracijo za Cesarjevega slavca ustvaril leta 1923 za zbirko Andersenovih pravljic, ki je pri založbi Hodder & Stoughton izšla leto kasneje. Danes zelo priznan ilustrator je umrl v revščini. Pri avkcijski hiši Dominic Winter so zapisali, da je bil Nielsen eden največjih ilustratorjev zlate dobe oblikovanja knjig in ilustracije v prvi polovici 20. stoletja.

“Nielsenovi pravljični akvareli se na trgu redko pojavijo in menimo, da je ta eden izmed boljših, ki ga je bilo mogoče kupiti na dražbi v zadnjih letih,” je povedal Chris Albury iz Dominic Winter. Dodal je, da ga zaznamujejo prosojnost in vplivi kitajske ilustracije.

Pravljica Cesarjev slavec je bila prvič objavljena leta 1843
Na ilustraciji kitajska deklica stoji pod vrbo ob reki in posluša slavčevo petje. Najverjetneje gre za deklo iz zgodbe, ki je kitajskega cesarja in njegovo osebje želela pripeljati do ptice. Pravljica Cesarjev slavec je bila prvič objavljena leta 1843.

Andersen naj bi zgodbo napisal v času, ko je bil nesrečno zaljubljen v operno pevko Jenny Lind. Prav tako pa naj bi pisatelja v mladosti oklicali za slavca iz Funena, kar po mnenju Alburyja omogoča še drugačen vpogled v zgodbo.

B. O., STA