fbpx

Indijski otroci izumili najlažji satelit na svetu

slikovni vir: https://twitter.com/i/moments/864354873193644032

Indijski najstnik je izumil satelit, ki velja za doslej najlažjega na svetu. Izstrelili ga bodo predvidoma junija letos – za to bo poskrbela ameriška Nasa.


Satelit, ki teha le 64 gramov, je izumil indijski najstnik Rifath Shaarook. Njegov izum je med številnimi inovacijami zmagal na tekmovanju mladih izumiteljev. Osemnajstletnik je povedal, da je bil glavni namen izuma predstaviti 3D-tiskanje ogljikovih vlaken. Njegov satelit bodo kmalu poslali na štiriurno potovanje v orbito – med letom ga bodo za 12 minut spustili v vesolje.

Najprej je nastala skica …
Shaarook je poudaril, da so satelit zgradili neposredno po skici: “V satelit bodo vgradili še osem jedrni računalnik in senzorje, ki bodo merili pospeške, rotacijo in magnetosfero Zemlje.” Lahki satelit so po nekdanjem indijskem predsedniku Abdulu Kalamu poimenovali KalamSa.

Podrobnosti tekmovanja
KalamSa je zmagal na tekmovanju Cubes in Space, ki ga poleg številnih izobraževalnih ustanov podpira tudi Nasa. Novopečeni znanstvenik prihaja iz malega mesta Tamil Nadu in trenutno kot vodilni znanstvenik deluje v organizaciji, ki podpira in se zavzema za izobrazbo indijskih otrok; Space Kidz India je umeščen v Chennaiju. Še več – ultralahki satelit ni Shaarookov prvi izum; deček je namreč že pri 15 letih razvil helijev vremenski balon, ki ga je prav tako predstavil na tekmovanju za mlade znanstvenike, poroča BBC.

S. E.