fbpx

Janez Janša in njegova žena Urška na najvišjem vrhu Slovenije

Zakonca Janša. Foto: Facebook

Ljubitelji gora Slovenske demokratske stranke so se skupaj s predsednikom Janezom Janšo in njegovo soprogo Urško povzpeli na Triglav.

Pred 125 leti, 7. avgusta 1895, so srčni možje na vrhu Triglava postavili najvišjo stavbo na slovenskih tleh, ki je skoraj sto let pozneje postala kulturni spomenik državnega pomena. Za svoj denar jo je na svoji komaj 16 kvadratnih metrov veliki parceli, ki jo je za en goldinar odkupil od občin Dovje in Mojstrana, postavil župnik na Dovjem Jakob Aljaž, ker mu je šlo močno na živce, da po slovenskih gorah okoli Triglava postavljajo planinske koče in urejajo planinske poti avstrijska in nemška planinska društva. Načrtoval in financiral je majhen valjast stolp iz debele pocinkane pločevine, ki naj bi nadomestil propadajočo leseno triangulacijsko piramido na vrhu. Delo so zanesenjaki opravili 7. 8. 1895 v petih urah, za izdelavo in postavitev pa je Jakob Aljaž odštel 300 goldinarjev. Slavnostno odprtje in blagoslovitev stolpa sta bila 22. avgusta 1895

Foto: e-maribor.si

“Zopet na simbolni gori slovenstva. Na dan, ko Aljažev stolp praznuje 125 let.” S tem zapisom je predsednik vlade Janez Janša pospremil objavljeno fotografijo, na kateri je skupaj z ženo Urško Bačovnik Janša na strehi Slovenije!

Več fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

E-maribor.si