Janša in Kurz uspešno preplezala Severno triglavsko steno

Photo: Dragan Tatic

Slovenski premier Janez Janša in njegov avstrijski gost, avstrijski kancler Sebastian Kurz sta se po pogovorih v Ljubljani danes skupaj podala v severno steno Triglava, ki sta jo uspešno preplezala. Na vrhu ju je pričakalo čudovito vreme.

Slovenska smer v severni Triglavski steni preplezana. Čudovito vreme na vrhu. Odlična družba izvrstnega gornika in Sebastiana Kurza in vsebinski pregovori,” je premier Janez Janša sporočil, ko sta z avstrijskim kolegom osvojila vrh.

Dve fotografiji sta videti z začetka vzpona proti slovenskemu očaku. Tretja pa je posneta od spodaj, ko sta Kurz in Janša že višje v steni. Triglavska severna stena je sicer najmogočnejša, najvišja in najširša slovenska stena, čez katero potekajo številne plezalne smeri.
Image

Foto: Dragan Tatic

Avstrijski kancler Sebastian Kurz se danes mudi na delovnem obisku v Sloveniji. S slovenskim premierjem Janezom Janšo sta se na novinarski konferenci v Ljubljani davi zavzela tako za skupen pristop v boju proti novemu koronavirusu kot nezakonitim migracijam.

Image

Foto: Dragan Tatic

Oba sta si enotna tudi v nasprotovanju, da bi jeseni za obvladovanje okužb z novim koronavirusom ponovno sledilo popolno zaprtje javnega življenja in gospodarstva, kot je to bilo spomladi ob začetku pandemije covida-19. V boju proti pandemiji se bo besedah Kurz sicer že kaže “luč na koncu predora”.

Dejal je še, da sedaj živimo v neobičajnih časih, ki so za vse izziv, cilj pa je, da bodo šole v Avstriji ostale odprte in ne bo zaprtja, kot je bilo potrebno v prvi polovici letošnjega leta. Na vseh področjih moramo poskušati ohraniti normalno življenje, kot je le mogoče, vendar ob določenih pravilih in prilagoditvah, je še dejal Kurz.

Image

Premier Janša je še opozoril, da nevarnosti epidemije še vedno ni konec, saj se celotna Evropa spopada s povečanim število okužb, za razliko od spomladi pa je zdaj manj obolelih in umrlih, kar je verjetno rezultat tega, “da smo se nekaj naučili”, in ukrepov pristojnih v posameznih evropskih državah.

Image

Predsednik slovenske vlade, ki je uvodoma izrazil veselje ob današnjem obisku avstrijskega kanclerja, je pojasnil, da tudi zaradi tega, ker sta državi tesno sodelovali ob začetku pandemije in ker je bila v prvih, najhujših tednih boja proti novemu koronavirusu prav Avstrija nekakšen vzgled za Slovenijo. Ocenil je še, da je bila naša severna soseda takrat ena od redkih evropskih držav, ki je bila med najbolje pripravljenimi na to pandemijo, poroča STA. Pri številnih ukrepih se je tako slovenska vlada ob začetku svojega mandata zgledovala prav po Avstriji, je še dejal Janša in se zahvalil Avstriji za pripravljenost deliti tovrstno znanje. Tovrstno sodelovanje še naprej sicer podpirata predsednika obeh vlad.

Image

Sara Kovač