fbpx

Je minister Boštjančič zgrešil naslov svojega ministrstva? Prvi delovni dan presedel dobršen del časa kar v sosednji kavarni

Minister za finance Klemen Boštjančič iz kvote Gibanja Svoboda je svoj prvi delovni dan začel precej “produktivno” – več kot dve uri zjutraj je namreč presedel kar v ministrstvu bližnjem Opera baru, od tam se je odpravil šele po deseti. Glede na to, da Boštjančič slovi kot eden najslabših direktorjev – med drugim je prispeval k bridkemu koncu Adrije Airways – je morda celo bolje, da se finančnemu ministrstvu ne približa bolj kot toliko. Poleg ministra, je bilo opaziti tudi generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, Jožeta Golobiča, ki je poleg tega tudi soustanovitelj odvetniške pisarne Golobič Osterman, ki zastopa Telekom v sporu s POP TV-jem.  

Finančni minister Klemen Boštjančič bi že iz spoštovanja do volivcev svoje delo moral vzeti malce bolj resno. Res je, da se direktorji marsikaj dogovorijo po gostinskih lokalih, a če pogledamo v preteklost, se takšna praksa Boštjančiču očitno ni najbolje obnesla. Pa tudi ministru posedanje po lokalih ne pristaja najbolj. Za odziv smo prosili tudi ministra Boštjančiča, vendar odgovora še nismo prejeli. Morda bi bili pri pridobivanju odgovora bolj uspešni, če bi poklicali v Opera bar.

Glede plač javnih uslužbencev Boštjančič meni, da bi moral veljati sistem učinkovitosti – torej, da so nagrajeni tisti, ki delajo dobro. Pri upravljanju državnega premoženja se mu zdi ključna profesionalnost. Po njegovih besedah mora finančno ministrstvo predstavljati vrhovnega nadzornika nad vsemi ostalimi ministrstvi. Kar se učinkovitosti tiče, bi svoje besede lahko podprl z dobrim zgledom, kar pa mu s takšnim ležernim pričetkom dela ni ravno uspelo. “Verjamem, da lahko zapraviš toliko, kot ustvariš,” je povedal in na začetku svojega ministrovanja, svoj prvi delovni dan pa očitno začel z izdatki.

Gre za posreden vpliv na kadrovanje SDH v Telekomu Slovenije?
Novinar Bojan Požar je na Twitterju sporočil, da je poleg ministra opazil generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, Jožeta Golobiča. Do septembra 2021 je bil vršilec dolžnosti direktorja. Po poročanju Dela, se je pred odločanjem o njegovem imenovanju postavljalo vprašanje, ali izpolnjuje v razpisu zahtevani pogoj o petih letih delovnih izkušenj na primerljivih delovnih mestih s področja organizacije, vodenja in upravljanja. Njegov življenjepisu naj namreč ne bi vseboval podatkov o tem, kje in kdaj je te izkušnje pridobil. Golobič je po končani Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani službo dobil na ministrstvu za gospodarstvo. Kasneje je v Javnem holdingu Ljubljana postal pomočnik generalnega direktorja, nato pa svojo poklicno pot nadaljeval kot namestnik direktorja v javnem podjetju Parkirišča. V okviru Združenih narodov je deloval kot posebni svetovalec za prestrukturiranje komunalnega sektorja v okrožju Brčko (BiH). O čem sta se z ministrom Boštjančičem pogovarjala, lahko seveda le ugibamo. Je pa zgodbi dodal kontekst tudi novinar in urednik Mirko Mayer, ki je zapisal da gre za posreden vpliv na kadrovanje SDH v Telekomu Slovenije – Golobič ne namreč tudi ustanovitelj odvetniške pisarne Golobič Osterman, ki zastopa Telekom v sporu s POP TV-jem.

Spomnimo, informacij o svojih zasebnih poslih Boštjančič nazadnje ni želel deliti z javnostjo. Požareport je pred časom naštel, kdo vse naj bi novinarki portala Necenzurirano Vesni Vuković (prek SEE M. & C., d. o. o.) nakazoval denar. Po njihovih informacijah naj bi šlo med drugim tudi za nakazilo Roberta Goloba, prek podjetja Gen-i, kjer je bil predsednik uprave – 103 tisoč evrov in za nakazilo Klemna Boštjančiča, predsednika upravnega odbora Save, prek svoje zasebne družbe Brio svetovalni center, d. o. o. – 34 tisoč evrov. Ko ga je novinar Luka Perš vprašal glede tega, je minister odgovoril, da ne bo komentiral poslov zasebnega podjetja.

Sara Kovač