fbpx

Kaj o vas sporoča vaša hoja?

Fotografija je simbolična (foto: iStock)

Prvi vtis je navadno edina priložnost, ki jo imate, ko spoznate neznano osebo, k dobremu vtisu pa v veliki meri pripomore tudi način hoje. Psihologi ugotavljajo, da obstajata dva osnovna stila hoje: mladostni in starostni, čeprav v nasprotju s pričakovanji nista nujno povezana s starostjo. 

Za mladostno hojo je značilen hiter in poskočen korak, večje nihanje bokov in zamahovanje z rokami, medtem ko je za starostno hojo značilna togost in nagnjenost naprej. Psihologi ugotavljajo, da so tisti z mladostno hojo videti srečnejši in močnejši, medtem ko tisti s togo hojo kažejo videz nesreče.

Švicarski psihologi so hoteli ugotoviti, ali so naše predstave, ki smo jih pridobili o drugih ljudeh zaradi načina njihove hoje, primerljive s tem, kako ti isti ljudje ocenjujejo sami sebe. Ugotovili so, da so ustvarjene predstave in tiste, ki jih imajo ljudje o sebi, popolnoma različne.

Sklepali, da gre za pametnajkoviče, negotove ali dolgočasne ljudi
Kljub temu da način hoje nima veliko povezave z osebnostjo hodečega, nam to ne preprečuje, da si ne bi ustvarjali burnih predstav in predsodkov, poroča BBC. V eni najzgodnejših raziskav hoje iz leta 1935 je nemški psiholog med hojo posnel manjše število ljudi, nato pa so isti ljudje osebnosti drug drugega interpretirali zgolj na podlagi hoje.

Sodelujoči so bili oblečeni v ista oblačila, njihovi obrazi pa so bili zamaskirani, tako da ni bilo mogoče ugotoviti, kdo je bil na posnetku. Ugotovitve so bile presenetljive, saj so sodelujoči zgolj na podlagi hoje sklepali, da gledajo pametnjakoviče, iskalce pozornosti, negotove ali dolgočasne ljudi.

Ali se lahko naučimo hoditi drugače?
Mnenja psihologov o tem, ali se je načina hoje, ki daje videz moči, mogoče priučiti, so deljena. Nekateri menijo, da – še posebej ženskam – verjetno ne škodi, da se vsaj poskusijo priučiti takšne hoje, ki jo lahko uporabijo v primerih, ko postopajo po neznanih ulicah, drugi pa trdijo, da je motorične vzorce zelo težko spremeniti do te mere, da bi ne bili videti prenarejeni – kot nekdo, ki si samo želi, da bi bil videti uspešen, vendar v resnici ni. Izbira je vaša.

Ž. K.