fbpx

[Foto] Kaj počne grešna ruska lepotica Marija Šarapova?

Foto: Youtube

Marija Šarapova je prva večja teniška zvezdnica, ki je podlegla testu prepovedanih substanc. V primeru, da njena pritožba ne bo pozitivno razrešena, ji grozi prepoved igranja za štiri leta. Škandal ji je do sedaj povzročil hudo finančno škodo. Zapustili so jo njeni zvesti sponzorji, kot sta Nike in Porsche, svoje skrbi pa očitno utaplja v toplem mehiškem morju.

Šarapovo so poleg največjih sponzorjev zapustili tudi Združeni narodi, ki so jo suspendirali kot ambasadorko dobre volje. Potem ko so jo doleteli številni udarci, se je očitno odločila, da potrebuje odmor. Odpravila se je v Mehiko, kjer pa so jo zasačili paparazzi, kako je v rdečem bikiniju “brezskrbno” plesala na plaži. Trenutke na plaži ji številni privoščijo, saj vedo, da jo po vrnitvi domov čaka težka bitka za ohranitev kariere.

Šarapova je na novinarski konferenci ob razkritju sicer povedala, da se ne namerava upokojiti. Ob tem se mnogi sprašujejo, ali je kaj takega sploh smiselno trditi, saj se Rusinja približuje letom, ko postaja vedno težje osvajati najpomembnejše turnirje. V primeru, da njena pritožba ne bo upoštevana, bo ob vrnitvi stara 32 let. Zastavlja se tudi vprašanje, ali bo po 4 letih suspenza še sposobna tekmovati na najvišjem nivoju.

Šarapova: Nisem vedela …
V krvnem obtoku ruske zvezdnice je bil odkrit melodonium, antiishemična substanca, ki se običajno uporablja za zdravljenje srčnih bolezni, je pa tudi na seznamu prepovedanih substanc, saj naj bi snov vplivala na izboljšanje športnikove zmogljivosti.

Ruska tenisačica je uživanje substance priznala – predvidljivo se je izgovorila na uživanje zdravila, ki ga je uporabljala zadnjih deset let, ni pa opazila, da je bila substanca v vmesnem času umeščena na seznam prepovedanih snovi. “Zdravilo sem legalno uživala zadnjih deset let, pravila pa so se s prvim januarjem spremenila. Meldonium je postal prepovedan, česar nisem vedela,” je povedala na novinarski konferenci ob razkritju v Los Angelesu.

Melodonium je anti-ishemično zdravilo, ki preprečuje nezadostno preskrbo organov s kisikom, to pa doseže s povečanjem krvnega pretoka. Ravno zaradi te lastnosti ga zlorabljajo tudi športniki, saj jim omogoča, da so bolj vzdržljivi in si po težkih treningih hitreje opomorejo. 

Vrhunski športniki imajo pogosto ob sebi številčno ekipo trenerjev, zdravnikov in pravnikov, zato mnogi namigujejo, da sloni obramba Šarapove na precej trhlih temeljih. Ob škandalu se je oglasila Caroline Wozniacki, prav tako vrhunska tenisačica, ki je poudarila, da bi morali biti športniki glede tega, kar vnašajo v svoje telo, izredno pazljivi.

“Kadarkoli vzamemo kakršnokoli zdravilo dvakrat, trikrat, celo štirikrat, preverimo, za kakšne snovi gre, saj so lahko včasih popolnoma nedolžna zdravila, kot je sirup za kašelj ali razpršilci za nos, na listi prepovedanih snovi,” je škandal komentirala Wozniackijeva.

Ž. K.