Kako naročiti svojo najljubšo pijačo, ne da bi zraven spili še fekalije

Foto: Istock

Vsaka četrta kocka ledu, ki vam jo postrežejo v barskih lokalih, ima v sebi fekalne bakterije, so ugotovili švicarski inšpektorji, ko so preiskali domač gostinski sektor. Kršitelji sicer ne bodo kaznovani, saj so vsebnosti fekalnih bakterij premajhne, da bi lahko ogrozile zdravje potrošnikov. 

Analiza je pokazala, da je kar 26 odstotkov vzorcev vsebovalo povišane vrednosti bakterije E. coli, ki lahko okuženim povzroči hude črevesne in trebušne težave. Predsednik švicarske zveze kemikov Otmar Deflorin meni, da je vzrok za zaskrbljujoče rezultate način hranjenja ledu. Gostinci namreč hranijo led v posebnih predalih, ki jih ne čistijo dovolj pogosto, kar pa botruje razvoju bakterij. Prisotnost bakterije E. coli ni posledica nizke kakovosti švicarske vode, trdi Deflorin.

Kršitelji bi morali biti kaznovani
Kot že rečeno, kršitelji higienskih standardov ne bodo kaznovani, s čimer pa se ne strinja eno izmed vodilnih združenj za zaščito potrošnikov, poroča Večernji list. “Bakterij sicer ni dovolj, da bi ogrozile zdravje zdrave osebe, lahko pa povzročijo hude težave ljudem z oslabljenim imunskim sistemom,” je dejala direktorica združenja za zaščito potrošnikov Sara Stalder.

Stalderjeva predlaga, da se uvede pravilo, po katerem gostilničarji ne bi smeli v pijače dodajati ledu, razen v primeru, ko bi gosti ledene koce izrecno zahtevali. “Ko naročiš hrano ali pijačo, pričakuješ, da je oboje higiensko ustrezno, to pričakujemo v tujini in enako bi se morali obnašati tudi v Švici,” je prepričana Stalderjeva.

Ž. K.