fbpx

Kdo so pravi pirati s Karibov?

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/ripped-torn-flag-gm160795875-22984056

Pirati so del popularne kulture že odkar so se prvič pojavili – želja po slavi, bogastvu in časti jih je tako obdržala ‘pri življenju’ vse do današnjih dni. Še posebej pa so bili nad pirati fascinirani v 17. In 18. stoletju.

Po 300 letih so zgodbe o Kapitanu Kljuki, Jacku Sparrowu in Johnu Silverju žive, kot še nikoli. Je bil zaklad zares zakopan pod X-om, ki je bil označen na zemljevidu? Kaj se zgodilo s črno zastavo, ki jo je krasila lobanja? Je zares potekal boj med temi grozovitimi morskimi možmi in oblastmi? Kot kaže, je odgovor na to pritrdilen.

Henry Avery – najbolj znan pirat na svetu
Oseba, ki gotovo najbolj simbolizira zlato dobo piratstva, je gotovo Henry Avery. O njem je v knjigi The Republic of Pirates pisal Colin Woodard: “Njegova doživetja in dogodivščine so predstavljale vir za številne igre, romane kot tudi za zgodovinarje, novinarje in najrazličnejše pisce,” je še dodal.

Do Averyevega prihoda so z mornarji ravnali slabo – bili so le izkoriščena delovna sila. Leto 1694 je prineslo spremembe; Avery je mornarje namreč prepričal, da se morajo za svojo svobodo boriti – tako so se združili in zavzeli ladjo, kapitana Gibson pa pustili v čolnu in odpluli naprej brez njega.

Govorice in miti
Posadka naj bi plula čez Indijski ocean, Madagaskar pa naj bi bil njihova baza. Podatki pričajo še, da naj bi Avery s svojo odpravo zaslužil vsoto, ki bi bila danes lahko podobna 200 milijonom dolarjev. Dobiček je kar 20 let razdeljeval med posadko – deli pa so bili za vse enaki.

“Avery je eden od posameznikov, ki se je v celoti spremenil v pirata in to uspešno zadržal do konca,” je povedal  Matt Albers – strokovnjak za piratsko zgodovino.

Nihče ni prepričan, kaj se je zares zgodilo …
Zgodovino pišejo zmagovalci, zato nihče ni zares prepričan, kaj se je z znanim piratom zgodilo. “Lahko je kot berač umrl na londonskih ulicah ali pa se je skupaj s svojim bogastvom postaral nekje v džungli – skratka, možnosti je kar nekaj,” meni Albers.

Znano je le, da ga oblasti niso nikoli prijele.

S. E.