fbpx

Kitajski vesoljski program uspešno napreduje – v vesolje bodo poslali dva astronavta

Foto: epa, fotografija je simbolična

Kitajska je v vesolje poslala dva astronavta na svojo orbitalno postajo, kjer se nahaja tudi raziskovalni laboratorij. Do leta 2020 sicer načrtuje izgradnjo nove večmodularne vesoljske postaje. 

Država z največjim številom prebivalcev na svetu je ob 7.30 po lokalnem času s plovilom Shenzhou 11 proti zvezdam poslala dva kozmonavta. Kitajske oblasti so izvedle polet do njihove orbitalne postaje, kjer se nahaja laboratorij Tiangong-2 oziroma po slovensko Nebeška palača 2. Omenjena država do leta 2020 načrtuje izgradnjo svojega lastnega večmodularnega vesoljskega središča, ki bo podoben Mednarodni vesoljski postaji (ISS).

Kitajska že poslala robota na luno
Kitajska je na luno sicer že poslala robota brez posadke z namenom raziskati njeno površje. Namen robota Yutu je bil predvsem fotografirati njeno površje. Misija po imenu Chang’e 3 se je pričela 1. decembra 2013, omenjeni robot pa je dosegel površje zemljinega satelita 14 dni pozneje, fotografije pa so bile objavljene že naslednji dan. Iz 70. let so že znane robotske raziskave meseca, izvedene s strani tedanje Sovjetske zveze, navaja obramba.

Foto: epa, fotografija je simbolična

Foto: epa, fotografija je simbolična

Američani in Rusi dobivajo resno konkurenco
Kitajska vse bolj postaja resna konkurenca tako ameriškemu kot tudi ruskemu vesoljskemu programu. Za ta program sicer porabi okoli 6 milijard dolarjev letno, medtem ko Rusija za kakšno milijardo dolarjev manj. So pa ZDA še vedno na prvem mestu po porabi s svojimi 40 milijardami dolarjev letno. Pravi prelom v kitajskem vesoljskem programu se sicer pričakuje leta 2020, ko bodo kitajske vesoljske zmogljivosti že bolj primerljive z zmogljivostmi drugih dveh omenjenih držav, navaja theguardian.

Domen Mezeg