Kuba bi Čehom svoj dolg odplačala kar s steklenicami ruma

Kuba je Češki dolžna približno 276 milijonov ameriških dolarjev, a dolga ne more odplačati v denarju, saj je komunistična država zdaj pokojnega diktatorja Fidela Castra obubožana. V Havani so se zato odločili, da bodo poskusili Čehe prepričati v alternativni način odplačevanja dolga: s steklenicami ruma, ki ga imajo na Kubi dovolj. Kot poroča britanska televizija BBC, bi imela Češka, če bi seveda sprejela kubanski predlog, ruma dovolj za celo stoletje.

O dolgu Kube do Češke sta se državi pogovarjali ob zadnjem srečanju zunanjih ministrov, saj že vrsto let potekajo naporna pogajanja o tem, kako bi lahko otoška država odplačala svoj dolg. Čehi si želijo, da bi jim Kubanci vsaj del dolga odplačali v denarju, čeprav to trenutno ni realna možnost. Kubanski dolg izvira še iz časov hladne vojne, ko sta bili tako Kuba kot tudi nekdanja Čehoslovaška članici komunističnega bloka.

Kuba danes nima dovolj denarja, da bi Čehom poplačala dolg, a ima dovolj ruma, od tu pa izvira nenavaden predlog, poroča BBC-jev novinar Rob Cameron iz Prage. Češko ministrstvo za finance pravi, da je možno odplačati dolg bodisi z rumom bodisi skozi farmacevtske izdelke, z zdravili, toda kubanska zdravila nimajo ustreznega EU certifikata.

Vsaj zaenkrat se zdi, da bo plačilo v obliki tradicionalne medicine, ki je na Češkem zelo popularna, realnejši scenarij.

L. S.

 • if

  Komunstična oblast Kube upa, da bo Čehe spremenila v biostroje za predelavo ruma v urin, nespodobno vedenje in nesposobne odločanja. Morda je komunnstična Kuba trojanec migracij v višjegrajsko skupino.

 • Mihilus

  Če bi imeli pošteno mednarodno menjavo tega problema nebi bilo. Poštena menjava pa pomeni dejansko blago in storitve za blago in storitve. Tudi posojila bi morala potekati v obliki blaga in storitev. Dokler ne bomo imeli tega načela in namesto tega uporabljali denar, ne bo miru na svetu.

  Tovrstno trgovanje so zagovarjali in nekateri tudi uporabljali največji mirovniki in heroji 20. stoletja kot naprimer Hitler, Gadafi, Husein pa tudi Castro in mnogi drugi. To seveda ni bilo po všeči globalistični kabali, zato so jih uničili in prikazali kot največje pošasti. Ampak časi se spreminjajo in resnica prihaja na dan.

 • samsara

  ‘Tekovine’ gloriozne komunistične revolucije.

 • tarantela

  Zelo zanimiv predlog! Še cigare naj priložijo, pol pa na evropske tržnice. Bo šlo za med!

 • Nata

  Ja, kakšna čudna ekonomija ?
  Mi imamo eno staro barkačo od Rusov.
  Hi. . . Hi. . . . Čehi pa bodo leta in leta veseli, no! Za migrante jim bo šecko – jedno, če jih imajo , ali ne !!

 • tramal

  Rusi so pa nam za svoj dolg pošiljali tovornjake in lade ki so crknili v dveh mesecih.

 • Olga

  Mar nismo dobili eno Rusko zarjavelo barko kot plačilo?

 • soc

  Fenomenalno, imam prijatelje na Češkem in obožujem vrhunski staran rum, vsaj 15 let. Če ga dobim za €35 namesto za 60, jih kupim dosmrtno zalogo. 4 letno, recimo realno optimistično glede na anamnezo in konstitucijo cca 60. Z neto profitom €1.500.

 • Iza Demos

  Blagovna menjava. Super!

 • FRANC3

  Kubanci so vsaj pripravljeni poplačati dolg, pa čeprav z rumom.
  Kaj pa je Slovenija dobila od Juge in od Srbije za uničenje v osamosvojitveni vojni, za denar iz Narodne banje Ju, arhivi, pa še kaj bi se našlo.