fbpx

Kuba bi Čehom svoj dolg odplačala kar s steklenicami ruma

Kuba je Češki dolžna približno 276 milijonov ameriških dolarjev, a dolga ne more odplačati v denarju, saj je komunistična država zdaj pokojnega diktatorja Fidela Castra obubožana. V Havani so se zato odločili, da bodo poskusili Čehe prepričati v alternativni način odplačevanja dolga: s steklenicami ruma, ki ga imajo na Kubi dovolj. Kot poroča britanska televizija BBC, bi imela Češka, če bi seveda sprejela kubanski predlog, ruma dovolj za celo stoletje.

O dolgu Kube do Češke sta se državi pogovarjali ob zadnjem srečanju zunanjih ministrov, saj že vrsto let potekajo naporna pogajanja o tem, kako bi lahko otoška država odplačala svoj dolg. Čehi si želijo, da bi jim Kubanci vsaj del dolga odplačali v denarju, čeprav to trenutno ni realna možnost. Kubanski dolg izvira še iz časov hladne vojne, ko sta bili tako Kuba kot tudi nekdanja Čehoslovaška članici komunističnega bloka.

Kuba danes nima dovolj denarja, da bi Čehom poplačala dolg, a ima dovolj ruma, od tu pa izvira nenavaden predlog, poroča BBC-jev novinar Rob Cameron iz Prage. Češko ministrstvo za finance pravi, da je možno odplačati dolg bodisi z rumom bodisi skozi farmacevtske izdelke, z zdravili, toda kubanska zdravila nimajo ustreznega EU certifikata.

Vsaj zaenkrat se zdi, da bo plačilo v obliki tradicionalne medicine, ki je na Češkem zelo popularna, realnejši scenarij.

L. S.